Bibliotheek Venray onder curatele

in
Bibliotheek Venray onder curatele

De armlastige bibliotheek van Venray krijgt volgend jaar van de gemeente Venray 622.000 euro toegeschoven, maar zij heeft naar eigen zeggen 761.000 euro nodig om aan al haar verplichtingen te kunnen voldoen.

Ze heeft al eerder aan de gemeenten Horst aan de Maas en Venray, waarvoor ze werkzaam is, laten weten dat ze volgend jaar niet meer aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. Met andere woorden ze is bijna failliet.
De gemeente Venray stelt dat de bibliotheek haar zaakjes niet op orde heeft, ze heeft de opgelegde bezuinigingen niet goed verwerkt en de organisatie laten versloffen.
Dit mede omdat er geen verzekering voor de werknemers was voorzien, want toen een medewerker ziek werd, heeft de bibliotheek veel kosten moeten maken.

De organisatie heeft geen reserves meer en zal tegenvallers niet kunnen opvangen.
De gemeenteraad van Venray heeft in haar begrotingsbehandeling van november al bepaald dat de uitleenorganisatie geen extra geld kan verwachten, ook de gemeente Horst aan de Maas is die mening toegedaan.
Venray gaat de boeken van de organisatie de komende tijd goed controleren en telkens wordt bekeken wat er met de subsidiegelden wordt gedaan.
Voor 1 februari moet BiblioNu een plan van aanpak presenteren om de financiën weer op orde te maken en wat ze voor de burgers wil blijven doen. Overigens mag ze haar activiteiten niet uitbreiden.
De verhuisplannen die gepresenteerd werden zijn in zowel Venray als Horst in de subsidieaanvraag niet meegenomen, volgens directeur Hendriks.

Bron: 
Dagblad "De Limburger"
Foto: 
Jan Albers (Omroep Venray)