Massale vechtpartij in azc Overloon: Meeste vechtersbazen komen uit veilige landen

Massale vechtpartij in azc Overloon: Meeste vechtersbazen komen uit veilige landen

Dinsdag was het opnieuw raak: een vechtpartij in het azc in Overloon. De politie had de handen vol om deze de kop in te drukken. Volgens burgemeester Karel van Soest van de gemeente Boxmeer, komen de meeste inwoners, die met elkaar op de vuist gingen uit zogenoemde ‘veilige landen’.

Dat meldt het Algemeen Dagblad (AD). Overlast en misdragingen van jongeren uit die landen zijn een groot probleem, zo laat de burgemeester weten aan deze krant. En niet alleen in onze regio, zoals bekend.

Sinds kort surveilleren in de omgeving van het azc de Boxmeerse straatcoaches. Toch ging het dinsdag aan het einde van de middag weer mis. De politie was snel ter plaatse en werd de rust ook snel hersteld, aldus Van Soest.

De vechtersbazen zijn voornamelijk alleenstaande jonge mannen uit landen als Marokko en Algerije die geen kans maken op een verblijfsstatus in ons land omdat ze in hun thuisland geen gevaar lopen. Ze moeten terug, maar soms lopen asielprocedures niet vlotjes en soms werken de landen van herkomst niet mee aan een snelle terugkeer.

De VVD kaartte onlangs het probleem Overloon nog aan bij burgemeester en wethouders. Een jaar eerder deed de politieke partij dat ook al. Er zou onder andere geblowd worden in het asielzoekerscentrum en de leiding zou nauwelijks tegen de jongeren optreden. ,,We werden toen neergezet als de nieuwe PVV’’, zegt VVD-fractievoorzitter Judith Logtens.

Of het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers nog actie onderneemt? ,,De politie doet onderzoek’’, zegt Robert Ploeg die er niet al te veel woorden aan vuil wil maken. ,,Soms kiezen ze ervoor om met elkaar op de vuist te gaan.”

De gemeente Boxmeer is niet de enige gemeente die kampt met overlast in asielzoekerscentra. Ook weert en Rotterdam kunnen hierover meepraten.

Zie ook: https://www.omroepvenray.nl/nieuws/2018/12/04/massale-vechtpartij-azc-ov...

Bron: 
Algemeen Dagblad
Foto: 
Albert Hendriks