Jonge jihadiste uit Wanssum wilde aanslag plegen in Nederland

Jonge jihadiste uit Wanssum wilde aanslag plegen in Nederland

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van dertig maanden (waarvan 24 voorwaardelijk) geëist tegen een 19-jarige vrouw uit Wanssum. Zij wordt ervan verdacht zich te hebben aan willen sluiten bij ISIS in Syrië.

Daarnaast heeft zij volgens het OM geprobeerd een terroristische aanslag te plegen in Nederland. Ook wil het OM dat verdachte bijzondere voorwaarden krijgt opgelegd met een proeftijd van drie jaar, inclusief het dragen van een enkelband.

De jonge vrouw werd op 19 december 2017 door de rechtbank in Roermond veroordeeld tot negen maanden jeugddetentie, waarvan een groot gedeelte voorwaardelijk. De rechtbank achtte alleen bewezen dat verdachte voorbereidingen had getroffen om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie. Het OM ging in hoger beroep. De officier van justitie had voor de rechtbank hetzelfde geëist als de advocaat-generaal maandag voor het hof in Den Bosch.

De vrouw gaf in juni 2016 te kennen uit te willen reizen naar Syrië om zich aan te sluiten bij ISIS. Door de AIVD werd voorkomen dat zij vertrok. Twee dagen voor het geplande vertrek werd de toen 17-jarige verdachte aangehouden. Daarna heeft zij in strijd met de voorwaarden, tijdens de schorsing van de voorlopige hechtenis, contact gehad met een man uit Zuid-Afrika. Uit chatgesprekken blijkt volgens het OM dat zij met hem van plan was om een terroristische aanslag te plegen in Nederland. Iets waarvoor de rechtbank verdachte vrijspraak.

Het OM ziet dat dus anders. Uit (chat)gesprekken blijkt dat verdachte om een plan vraagt om zo’n aanslag te plegen. Gezien de ernst van de zaak, de persoonlijkheid van de dader en recente jurisprudentie wil het OM verdachte niet vervolgen via het jeugdstrafrecht. De advocaat-generaal vindt dat het normale strafrecht van toepassing moet zijn.

Op 26 november doet de rechtbank uitspraak.

Bron: 
Openbaar Ministerie
Foto: 
Jos Euwes