Celstraf voor Roemeense pinpasdievegge

Celstraf voor Roemeense pinpasdievegge

De rechtbank heeft deze week een Roemeense, een celstraf van 42 maanden gegeven, waarvan 12 voorwaardelijk, wegens de diefstal van pinpassen. Ze krijgt ook een proeftijd van 3 jaar.

De vrouw sloeg in onder meer Venray, Horst aan de Maas, Arnhem, Roermond en Geleen toe. Ze pinde met de gestolen passen, van 13 slachtoffers, meer dan 22.000 euro bij elkaar.

Op basis van camerabeelden heeft de rechtbank vastgesteld dat de diefstallen meestal werden uitgevoerd door twee vrouwen en steeds dezelfde man. Terwijl het slachtoffer aan het pinnen is, kijkt de man of één van de vrouwen over de schouder van het slachtoffer de pincode af.

Als het slachtoffer klaar is met pinnen en de pinpas uit de automaat komt, wordt het slachtoffer afgeleid, waardoor hij of zij zich even wegdraait van de pinautomaat. Op dat moment wordt de pinpas verwisseld voor een andere pinpas. Kort daarna kan de man ongestoord geld opnemen van de rekening van het slachtoffer. Ook werd er vaak op andere locaties met de pinpas gepind.

De rechtbank stelt dat de Roemeense vrouw deel uitmaakt van een groep buitenlandse personen die slechts naar Nederland kwam om te roven en te stelen, mobiel banditisme noemt de rechtbank dit. Het waren telkens mensen op leeftijd die slachtoffer werden van de groep.

De Roemeense vrouw was een belangrijke rader in deze machine, aldus de rechtbank. Vaak was zij degene die het slachtoffer afleidde, zodat door een ander de pinpas verwisseld kon worden.

Bron: 
Hallo Horst aan de Maas
Foto: 
Bas Dammers