Burgers van Venray: Makkers staakt uw wild geraas!

Burgers van Venray: Makkers staakt uw wild geraas!

Makkers staakt uw wild geraas! De Sinterklaastijd is immers weer in aantocht. Ontbrandt er dit jaar opnieuw een discussie over de huidskleur van zwarte piet? Voor een kinderfeest is dat een onwaardig gedrag van zowel de voor- als tegenstanders.

Een zwarte- of een roetveeg-piet. Bij de landelijke Sinterklaasintocht van dit jaar zullen alleen roetveegpieten te zien zijn. De verklaring op de website van de televisie is :

"de Pieten hebben roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan. Als een Piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij steeds meer roet op het gezicht." Een woordvoerder van de televisie stelt dat de keuze om alleen roetveegpieten te laten zien "past in de trend van de afgelopen jaren".

Vorig jaar, bij de intocht in Dokkum waren er roetveegpieten. Toen waren er echter ook nog traditionele zwarte pieten bij. Die zullen er dus nu niet meer bij zijn.

De Stichting Burgers van Venray wil de mening polsen van de Venrayse burgers, zowel jong als oud, over wat de huidskleur van de pieten van de Sint zou moeten zijn. Om die reden kan men tot en met 5 december op de website www.burgersvanvenray.nl reageren op de stelling :

“Zwarte piet moet zwart blijven”.

Desgewenst kan men op die site ook de eigen mening laten opnemen.

Foto: 
Archief Omroep Venray