Scholieren uit Venray debatteren met Kamerleden bij Kleine Prinsjesdag

Scholieren uit Venray debatteren met Kamerleden bij Kleine Prinsjesdag

Scholieren van het Raayland College uit Venray debatteerden vrijdagochtend met Kamerleden tijdens Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal, in Den Haag. Het debat tussen middelbare scholieren en Kamerleden in de Ridderzaal werd georganiseerd door UNICEF Nederland en Stichting Nederlands Debatinstituut. Na afloop van het debat wachtte de voltallige Ministerraad om de jongeren te ontmoeten.

In de statige setting van de Ridderzaal leek het al bijna Prinsjesdag. Alle jonge
aanwezigen waren op hun best gekleed: de dames een hoed op, de heren een das voor. In snelle debatten, over kindermarketing, kinderarbeid, kinderen in asielzoekerscentra en de rechten van jongeren wier ouders gaan scheiden, wisten de jongeren hun mening goed te verwoorden. De zes Kamerleden - Rens Raemakers (D66), Judith Tielen (VVD), Lammert van Raan (PvdD), Kirsten van den Hul (PvdA), Michel Rog (CDA) en Lisa Westerveld (GroenLinks) - schoven tijdens de argumentatie van voor- naar tegenstand, of terug.

De scholieren uit Venray debatteerden over het recht op eigen woonruimte voor gezinnen in asielzoekerscentra. ‘Privacy is priority’, was de aftrap van de 13-jarige Indy. ‘Je zal maar onder de douche staan als 11-jarig meisje, en mannenstemmen op de gang horen. Dan durf je toch niet meer naar buiten?’ GroenLinks-Kamerlid Westerveld was het daar mee eens. Volgens haar wordt er veel te weinig rekening gehouden met gezinnen in asielzoekerscentra. PvdA-er Van den Hul ook. ‘Het gaat om kwetsbare kinderen, die veel hebben meegemaakt.’

Een grote rol was weggelegd voor de Koningin van de Jeugd, dit jaar de 14-jarige
Chris Heidstra uit Ridderkerk. Zij maakt zich grote zorgen over het klimaat, sprak ze in haar zelfbedachte troonrede. ‘Het is onze toekomst, en iedereen kan zijn steentje bijdragen om het klimaat te verbeteren’, sprak zij vanaf het podium, voor de troon waar Willem-Alexander dinsdag zijn troonrede zal voordragen. Na de debatten bood zij haar troonrede, en een symbolische steen, aan aan de VWS minister Hugo de Jonge. Die beloofde de boodschap mee te nemen naar zijn collegaministers.

Foto: 
UNICEF/Schoonewille