Rozenfestival Lottum uitgegroeid tot internationaal evenement van allure

Rozenfestival Lottum uitgegroeid tot internationaal evenement van allure

Van 10 tot en met 13 augustus staat het centrum van Rozendorp Lottum weer geheel in het teken van het Rozenfestival. De 2000 inwoners werken iedere twee jaar hard om Lottum op de kaart te zetten als hét rozendorp van Nederland.

Dat dit inmiddels gelukt is blijkt uit de 50.000 bezoekers die het dorp tijdens het festival bezoeken. De helft van de bezoekers is Duits, waardoor gesproken kan worden over een internationaal evenement van allure.

Het Rozenfestival wordt volledig door vrijwilligers georganiseerd. Zowel het bestuur, de werkgroepen als de mensen die tijdens het festival de horeca, kassa’s en parkeerterreinen bemannen werken vrijwillig mee aan het evenement. Het verenigingsleven in Lottum en omgeving ontvangt wel een bijdrage voor de hulp. Bij het vorige Rozenfestival (in 2016) werd maar liefst € 50.000 uitgekeerd aan de verenigingen.

Dit jaar is de 15e editie van het Rozenfestival in de huidige stijl. Tussen 1922 en de jaren 70 werden in Lottum geregeld Rozenfeesten georganiseerd, de voorloper van het Rozenfestival. Er werken 3500 vrijwilligers mee aan de organisatie van het Rozenfestival. 22 professionele topbloemisten uit Nederland maken vele prachtige bloemwerken verspreid door het dorp.

In de aankleding van de kerk worden ruim 30.000 rozen verwerkt. In totaal worden er 170.000 snijbloemen verwerkt in alle objecten, waarvan 150.000 rozen. Iedereen werkt mee, van basisschoolklassen tot ouderen in de dagbesteding. Tientallen verenigingen maken rozenmozaïeken met vele duizenden rozen. Naast bloemen zijn er vier podia waar de hele dag regionale artiesten optreden.