LLTB verbolgen over helikoptervluchten waterschap

LLTB verbolgen over helikoptervluchten waterschap

‘Absurd’, een ander woord heeft Léon Faasen, voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) er niet voor. ‘Waar wij om handhaving door de politie vragen bij het bestrijden van misdrijven, is daar geen geld voor, maar als het waterschap wil controleren op overtredingen door boeren, is het ineens geen probleem.’

Faassen doelt op het hennepbestrijdingsproject van de LLTB, waarbij in het verleden met groot succes helikopters zijn ingezet, maar waarvoor afgelopen jaar geen geld beschikbaar was. ‘Terwijl we weten dat daar misdrijven plaatsvinden, wordt er toch voor gekozen daar geen middelen voor vrij te maken. Om dan nu preventief helikopters in te zetten voor het opsporen van een overtreding, staat in geen enkele verhouding.

’Faassen is natuurlijk niet tegen controle op zich. ‘Naleving van verordeningen moet worden gecontroleerd, maar niet op deze manier. Dit is met veel gemeenschapsgeld met een kanon op een mug schieten. Dat krijg ik mijn leden niet uitgelegd.’

Waterschap Limburg kondigde vrijdag aan het onttrekkingsverbod van water uit
Zuid-Limburgse beken uit te breiden. Naleving van dat verbod wordt vanuit de lucht gecontroleerd per helikopter. Omdat de eigen opsporingsambtenaren van het waterschap hiertoe niet bevoegd zijn, vliegen opsporingsambtenaren van de politie mee.’

Foto: 
Jan Albers (Omroep Venray)