Venloos raadslid ook in Venray actief als huisjesmelker

Venloos raadslid ook in Venray actief als huisjesmelker

Het van witwaspraktijken en fraude verdachte raadslid Ali Oruç legt zijn raadswerk in Venlo tijdelijk neer. Dat hebben Oruç en het bestuur en de fractie van coalitiepartij EENLokaal dinsdagavond in 'goed overleg' besloten.

Oruç is naast raadslid ook vastgoedondernemer. Hij bezit zo'n tien panden in Venray en Venlo. Eerder pleitte het raadslid nog voor harde aanpak van illegale kamerverhuur en overbewoning, terwijl hij zelf ook huurders onder erbarmelijke omstandigheden in zijn woningen zou laten wonen.

Vorig jaar is justitie een onderzoek gestart naar de vermeende fraude en witwaspraktijken. Er is toen ook een inval in één van zijn panden geweest. Zijn partij wist daar vorig jaar al van. Of dat onderzoek zich ook toespitst op de verhuuractiviteiten is niet duidelijk.

Het Turks-Nederlandse raadslid verhuurt vier appartementen aan de Straelseweg 93. Die zijn erg klein, maar kosten toch gemiddeld 700 euro huur. Dagblad de Limburger ging poolshoogte nemen bij de huurders in diverse panden. Aan de Straelseweg liepen de muizen over de vloer en er bleek een keukenblok naar beneden te zijn gekomen. Oruç zou het laten herstellen, maar dat was na anderhalve maand nog niet gebeurd.

Oruç is ook eigenaar van appartementen aan de Mezenkampstraat in Blerick, een voormalig cafépand op de hoek Van Postelstraat en Veldenseweg en nog een woning aan die laatste straat. Overal wonen arbeidsmigranten in kleine ruimtes onder twijfelachtige omstandigheden. Op de Veldenseweg wonen volgens de Limburger zeven mensen die geen familie zijn op één adres, waar maximaal vier is toegestaan. Oruç verdedigt zichzelf tegenover de krant door te zeggen: 'Nee, niet al mijn huizen zijn villa's. Ik bedien een bepaalde doelgroep, met een bepaalde prijs. Daar past een bepaalde kwaliteit bij.'

Op aanvullende vragen van Omroep Venlo zegt Oruç dat er niet meer dan vier mensen wonen in zijn pand aan de Veldenseweg. Verder ontkent hij alle aantijgingen die in de krant zijn gedaan. 'Iedereen is van harte uitgenodigd om te komen kijken bij mijn panden. Wie wil, mag contact met mij opnemen.'
De activiteiten van Oruç zijn volledig in tegenspraak met het coalitieakkoord, dat mede is opgesteld door zijn partij EENLokaal. Daarin wordt uitgesproken huisjesmelkerij en illegale kamerverhuur aan te pakken.

Bron: 
Omroep Venlo/ de Limburger
Foto: 
Omroep Venlo