‘Crisismaatregelen voor boeren vanwege droogte zijn hard nodig’

‘Crisismaatregelen voor boeren vanwege droogte zijn hard nodig’

De aanhoudende droogte en de gevolgen daarvan zijn rampzalig voor boeren, gewassen en vee. LTO Nederland spreekt over een crisis en heeft een pakket van crisismaatregelen opgesteld. Hierover is overleg met de verantwoordelijk ministeries.

Tot op heden wordt dit jaar gekenmerkt door weersextremen. Halverwege maart was er sprake van vrieskou. De maanden april en mei worden geschetst door regionaal zeer hevige en overvloedige regenval.

En in juni en juli is sprake van een landelijke en langdurige droogte en een hittegolf. Deze weersomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat boeren onvoldoende gras en maïs kunnen oogsten om hun dieren te voeren gedurende de winter. Inmiddels hebben akkerbouwers soms complete percelen met gewassen opgegeven.

De verwachting is dat de komende twee weken nauwelijks neerslag zal vallen en de regen die daarna mogelijk komt, zal onvoldoende zijn om de gewassen op het land te redden. LTO Nederland bestempelt de huidige droogtesituatie daarom nu als een crisis. Dat maakt dat een pakket van crisismaatregelen om boeren te ondersteunen hard nodig is.

LTO Nederland spreekt hierover met de betrokken ministeries.
Het is voor het eerst dat landelijk geldende crisismaatregelen voor boeren van kracht moeten worden vanwege de droogte. Eerder zijn wel crisismaatregelen voor boeren genomen vanwege te veel neerslag in specifieke regio’s.

Het pakket aan steunmaatregelen bevat enerzijds uit technische maatregelen en anderzijds uit economische ondersteuning.

Foto: 
Jan Albers (Omroep Venray)