Drie jaar cel en opnieuw tbs voor verkrachter Venrayse

Drie jaar cel en opnieuw tbs voor verkrachter Venrayse

De rechtbank van Roermond heeft dinsdag gevangenisstraf van 3 jaar en opnieuw de maatregel van terbeschikkingstelling (tbs) met verpleging van overheidswege aan een 34-jarige man uit Hoorn opgelegd gegeven. De rechtbank acht bewezen dat de man op 9 december 2016 een jonge vrouw in Oostrum heeft verkracht en bedreigd. Dit gebeurde terwijl de man op onbegeleid verlof was in het kader van zijn Tbs-behandeling, meldt het Openbaar Ministerie.

De toen 21-jarige vrouw fietste die avond op de Stationsweg toen ze merkte dat er een man achter haar fietste. Toen de jonge vrouw het viaduct bij de Deurneseweg passeerde, werd ze door de man gedwongen de Hulstweg in te gaan. Daar werd het slachtoffer seksueel misbruikt en gedwongen tot seksuele handelingen.

Slechts een dag na het incident wist de politie een 56-jarige man uit Venray aan te houden in verband met het zedenmisdrijf. Uiteindelijk bleek de man niets te maken te hebben met het voorval, en werd niet veel later een 33-jarige man uit Oostrum als verdachte ingesloten.

De dader was op onbegeleid verlof uit tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Oostrum toen hij in december 2016 de fietsster verkrachtte. De verdachte heeft de feiten ontkend. Hij stelt dat de vrouw hem op straat heeft gevraagd of hij zin had in seks en dat de vrouw hem vervolgens oraal heeft bevredigd.

De rechtbank vindt de verklaringen van de vrouw geloofwaardig en die van de verdachte ongeloofwaardig. De vrouw heeft van meet af aan eenduidig verklaard en haar verklaringen worden door feiten ondersteund. Zo is in de vagina van de vrouw DNA-materiaal van de man aangetroffen, terwijl verdachte ontkent haar daar te hebben aangeraakt.

De verdachte heeft pas willen verklaren nadat hij alle stukken van het onderzoekdossier had gelezen. Zelfs onder die omstandigheden verklaart hij niet eenduidig. De rechtbank acht daarom bewezen dat de verdachte de vrouw heeft verkracht en bedreigd.

Hoewel de deskundigen geen verband konden aantonen tussen de verkrachting en de geestesstoornis van de verdachte konden zij die ook niet uitsluiten. Voor het opleggen van TBS is een dergelijk verband echter niet vereist. Vereist is dat er een stoornis is en dat de veiligheid van de maatschappij de oplegging eist.

Dat de verdachte een stoornis had ten tijde van het delict is wel vastgesteld. Hij werd ook al jarenlang behandeld in een tbs-instelling. De rechtbank stelt vast dat verdachte dit ernstige delict heeft gepleegd in een fase van zijn behandeling, waarin hij meer vrijheden kreeg om de overgang naar integratie in de maatschappij te kunnen maken. Een en ander met het oog op eventuele beëindiging van zijn tbs.

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Foto: 
Jos Euwes