De aanrijding op de Venrayseweg in Horst zaterdagnacht raakt zoals is te begrijpen, hulpverleners zoals de politie.

Een agente van Horst aan de Maas, die die nacht aan het werk was, en dus ter plaatse moest naar de plek des onheils reageert maandag (vandaag) emotioneel op Facebook. Zij sloeg de vanochtend de krant open, waarin ze het artikel las over deze aanrijding. Hierbij kwam de 17-jarige Malika uit Venlo om het leven, en raakte drie jonge Venraynaren gewond, waarvan één ernstig.

Dit ongeval was meer dan heftig, aldus de agente om verder niet in de details te treden. Ondanks hun inzet en die van het ambulance- en brandweerpersoneel konden ze haar niet redden. De dienstdoende agenten hopen vurig dat ze voor de rest wel het verschil hebben kunnen maken.

Waar de agente met haar verhaal naar toe wil: In het betreffende krantenartikel en niet alleen daar las ze reacties met vragen waarom de politie daar dan niet meer op snelheid controleert. Of op alcoholgebruik in het verkeer. ‘Reaguurders’ op mediasites die spreken over hoe de politie hun werk anders moeten doen, ongezouten harde meningen die anoniem worden geventileerd.

De agente hoort hier een verkapt ‘Je had meer moeten doen, je had dit kunnen voorkomen’. En na twee nachten van nagenoeg geen slaap steekt dit haar. In ieder geval harder dan normaal gesproken. De agente kan bepaalde opmerkingen vaak wel plaatsen aangezien ze soms voortkomen uit frustratie vanwege een eigen minder positieve ervaring met de politie. Soms is het simpelweg stoere praat vanuit onze clientèle. En soms zit er absoluut een kern van waarheid in.

Want natuurlijk wil de politie niets liever dan altijd aan de voorkant van een probleem willen zitten. Zij kan hier wijzen op capaciteit en vooral krapte hierin. Het maken van keuzes en werkdruk. Het hebben van te weinig invloed hierop. Ook de politie ziet sommige dingen heel graag anders, dat moge duidelijk zijn.

De agente hoopt met haar verhaal een stukje bewustwording te bereiken. Dat hun werk meer is dan alleen handhaving en eigenlijk is dit vooral een pleidooi dat de politie simpelweg hun best doet. Net zoals de medewerkers van de ambulances, de brandweermensen, de bemanning van de traumahelikopters.

Ze hoorde een ambulancemedewerker direct na het incident verzuchten ‘Ik trek het even niet meer’. Beste collega in een andere kleur uniform: ‘Ik begrijp je gevoel en ik waardeer je enorm’. Net zoals alle andere hulpverleners daar. Ik ben trots op jullie. Er is enorm hard gewerkt en we hadden niets liever gewild dan dat de uitkomst anders was, dat we haar hadden kunnen redden, aldus de agente.

Haar hele verhaal is hier: https://www.facebook.com/politiehorst/posts/1546313282140678 te lezen.