Zonnepanelen op uw dak? Dan minder OZB: Venray vergroent belastingen

Zonnepanelen op uw dak? Dan minder OZB: Venray vergroent belastingen

Als een van de eerste gemeenten in Nederland wil Venray het duurzaam opwekken van energie stimuleren door korting te geven op de OZB. Het gaat om de OZB aanslag en de bouwleges voor bedrijven en particulieren die investeren in installaties waarmee op duurzame wijze energie wordt opgewekt.

Duurzaam opwekken is hier zonder gebruik van fossiele brandstoffen. De korting is afhankelijk van de opwekcapaciteit van de installatie en geldt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

Het college wil werk maken van de duurzaamheidsdoelstelling die door de raad is vastgesteld voor 2030 en investeringen in het duurzaam opwekken van energie aanjagen door het bieden van financieel voordeel op de gemeentelijke lasten.

Wethouder Martijn van der Putten: “Venray loopt met de combinatie van deze maatregelen voorop in Nederland.” De regeling zelf wordt met de jaarlijkse legesverordening en de OZB verordening vastgesteld en richt zich op het duurzaam opwekken van energie. Om de gemeentelijke systemen voor te bereiden en de regeling met ingang van 2019 te kunnen laten ingaan, zijn nu een aantal uitgangspunten benoemd. De gemeenteraad wordt in september gevraagd om hiermee in te stemmen voor het nieuwe belastingjaar.

Iedereen die eigenaar is van een pand (een heffingsplichtig object) waar zich in, op of bij een installatie bevindt waar energie mee wordt opgewekt zonder het gebruik van fossiele brandstoffen krijgt jaarlijks korting op de OZB aanslag. Om ongelijkheid tegen te gaan, profiteren eigenaren die eerder al hebben geïnvesteerd eveneens.

Nieuwbouwinitiatieven krijgen naast korting op de toekomstige OZB bovendien korting op de verschuldigde leges als één of meer installaties voor het duurzaam opwekken van energie in de bouw wordt opgenomen.

De uitvoering wordt heel eenvoudig. De korting wordt verleend na aanleveren en controle van een aantal gegevens zoals de aanwezigheid van de installatie en de opwekcapaciteit ervan. De korting op de leges wordt in mindering gebracht bij de berekening van de leges bij een aanvraag voor een omgevingsvergunning bouwen.

Foto: 
Mathieu Custers (Omroep Venray)