De vermiste R is terecht in Venray

De vermiste R is terecht in Venray

Afgelopen weekend hingen op tal van plekken in Venray postertjes met daarop een grote R en de tekst 'Vermist'. Op sociale media vroegen mensen zich af wie of wat R was. Nu is het mysterie opgelost.

Dinsdag om 19.00 uur onthulden gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen (SP) en wethouder Anne Thielen het object, dat aandacht vraagt voor het project Tolerant Minds.

De onthulling vond plaats op de rotonde Zuidsingel/Leunseweg tegenover het Raayland College in Venray.

De R staat voor Respect en dat is waar het project Tolerant Minds om draait: bevorderen van tolerantie bij jongeren en het tegengaan van polarisatie. De R als symbool is door jongeren zelf gekozen. De R maakt de komende tweeëneenhalf jaar een toer door de gemeente Venray om aandacht te vragen voor het project.

Tolerant Minds bestaat uit een aantal onderdelen: jongeren gaan vlogs maken rond het thema, verenigingen kunnen het interactieve theaterprogramma 'SCHERP' boeken op locatie, op het Raayland College krijgen leerlingen les in mediawijsheid om nep- van echt nieuws te onderscheiden. Onderdeel van het project is ook een onderzoek. Aan het begin en het eind van het driejarige looptijd worden jongeren ondervraagd. Doel is om te achterhalen of Venrayse jongeren meer respect voor anderen hebben gekregen.

Iedereen (personen, verenigingen en organisaties) die zich actief willen opstellen voor het thema 'respect' in Venray kunnen ambassadeur worden van Respect On. Ambassadeurs krijgen een schildje op de grote R, die komende twee jaar in heel de gemeente is te zien. Ambassadeurs zijn onder meer de verenigingen die aan de slag willen met de interactieve theatervoorstelling 'SCHERP'.

Tolerant Minds is een project van de Provincie Limburg. Voor de uitvoering tekent het Jongeren Netwerk Limburg (JNL). Venray is de pilotgemeente in het project. Niet omdat jongeren in Venray meer of minder tolerant zijn dan andere jongeren in Limburg of Nederland.

'Maar Venray is ook geen eiland, zegt wethouder Anne Thielen. 'Bovendien is het goed om tijdig ontwikkelingen te herkennen en problemen te voorkomen. Gedeputeerde Werk en Welzijn Marleen van Rijnsbergen: "In Limburg telt iedereen mee en doet iedereen mee. Geweldig om de jeugd daar zo enthousiast mee bezig te zien!"

Foto: 
Marion Minten (Omroep Venray)