Brandweer Limburg-Noord: Fase ‘extra alert’ door aanhoudende droogte

Brandweer Limburg-Noord: Fase ‘extra alert’ door aanhoudende droogte

Het is al langere tijd droog. Dat betekent dat we met z’n allen extra alert moeten zijn op natuurbranden. Zeker in grote natuurgebieden is het belangrijk om goed op te letten.

Brandweer Limburg-Noord is goed voorbereid op mogelijke natuurbranden. Een specialist natuurbrandbestrijding volgt dagelijks de ontwikkelingen. De brandweer volgt daarnaast met meetstations de droogteontwikkelingen op de voet. Als een natuurbrand ontstaat, rukt de brandweer met extra mensen en extra materieel uit zodat de brand snel geblust wordt. Hierbij kunnen ze, zoals altijd, ook de hulp inschakelen van andere regio’s.

De brandweer en natuurorganisaties hebben eerder dit jaar afscheid genomen van de vijf kleuren lichtgroen, groen, geel, oranje en rood om aan te geven in welke risicofase de kans op natuurbrand zich bevindt. In de plaats daarvan zijn er twee ‘fasen’.

Fase 'regulier risico' (1) is zoals altijd: wees voorzichtig met vuur in de natuur. Zodra een gebied in fase 'extra alert' (2) zit, voeren hulpdiensten en natuurbeheerders extra controles uit. Op www.natuurbrandrisico.nl kunt u zien welke fase in uw regio geldt.

Tijdens de huidige natuurbrandrisico fase is het belangrijk dat inwoners en recreanten extra alert zijn op het ontstaan van (natuur)brand. Natuurlijk kunnen mensen nog steeds gerust de natuur intrekken, maar meld vooral in deze fase verdachte zaken meteen via 112.

Foto: 
Marion Minten (Omroep Venray)