Hebben we in de toekomst geen gasmeter meer nodig?

Hebben we in de toekomst geen gasmeter meer nodig?

Als het aan de overheid ligt, is in 2050 geen enkele Nederlandse woning meer aangesloten op het gasnet. Die maatregel moet helpen de uitstoot van CO2 terug te dringen. Dit heeft gevolgen voor bijna alle huishoudens in Nederland.

We moeten overschakelen op nieuwe manieren van verwarmen, douchen en koken. We krijgen 32 jaar de tijd om het aardgas uit onze huizen te krijgen. Die tijd is hard nodig om de zogenoemde energietransitie te bewerkstelligen.

We zullen eraan moeten wennen dat we op zoek moeten naar een alternatief voor aardgas, ook al is dat nog niet direct aan de orde. Maar één ding is zeker: geen enkel huishouden ontkomt eraan.
Vroeger was het zo dat elektrisch verwarmen een vermogen kostte, maar dat geldt echt niet meer. Er zullen maatregelen genomen moeten worden om de woning aan te passen.

Denk maar aan de aanleg van een elektrische warmtepomp in huis, het overgaan op elektrisch koken en een betere warmte-isolatie. De kosten daarvan per woning worden geraamd op 10.000 á 15.000 euro, afhankelijk van het type woning.

In het buitenland wordt al serieus ingezet op waterstof. Maar ook alle grote automerken hebben al modellen ontwikkeld die op waterstof rijden. Duitsland bouwt aan een landelijk netwerk van 400 tankstations waar je waterstof kunt tanken. Nu het besef doordringt dat de Groningse gaskraan dicht moet, begint ook Nederland de mogelijkheden te zien.

Het kabinet denkt nu aan buitenlands gas als vervanger, maar dat heeft een andere samenstelling dan ons Groningse gas. Alle gasketels in huizen en fabrieken moeten dan worden aangepast, of je moet fabrieken bouwen waar stikstof wordt toegevoegd aan dat hoogcalorische gas. En dan zitten we nog steeds met een fossiele brandstof, terwijl onze CO2-uitstoot drastisch omlaag moet om klimaatverandering tegen te gaan.

Bij de verbranding van waterstof ontstaat geen CO2 op. We kunnen waterstof produceren met windenergie op de Noordzee. We kunnen er huizen mee verwarmen, op rijden en het gebruiken in fabrieken.

Voor waterstof kunnen we onze bestaande gasleidingen gebruiken. Wel moeten de branders in de cv-ketels en fornuizen worden aangepast. Dat is in de jaren 60 ook huis aan huis gebeurd toen heel Nederland werd aangesloten op Gronings gas.'

De stichting Burgers van Venray wil de mening van de inwoners van Venray peilen over de toekomst van het verwarmen van woningen. Buitenlands gas gemengd met stikstof, wachten op waterstofgas of volledig elektrisch.

Tot begin augustus kunt u op hun website www.burgersvanvenray.nl reageren op de stelling:
In mijn woning zal altijd gas nodig zijn.

Foto: 
Jan Albers (Omroep Venray)