Jubileumexpositie: 'Weil ich ein Mädchen bin', Odapark wijkt af en dat blijft

Jubileumexpositie: 'Weil ich ein Mädchen bin', Odapark wijkt af en dat blijft

Odapark wijkt - sinds de eerste dag 25 jaar geleden - af in doen en laten. Het kunstinstituut is anders dan andere. En dat blijft, zo leert de aanstaande jubileumexpositie, ‘Weil ich ein Mädchen bin’, met 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland. De expositie zal zich tot het eind november presenteren in wisselende samenstellingen van kunstenaars.

De jubileumexpositie ‘Weil ich ein Mädchen bin’ zoekt toenadering tot de mythische figuur en naamgeefster aan het park: heilige Oda. De legende vertelt dat Oda - beeldschoon en blind - geboren is aan het einde van de 7e eeuw als Schotse koningsdochter.

Ze koos haar eigen weg als vrouw, leefde in isolement, was symbolisch blind voor wat de maatschappij van haar verwachtte en trok ten alle tijden haar eigen plan. Voor het Odapark is zij een leidend voorbeeld.

En nu, eeuwen later, brengt zij de thematische leidraad samen voor de tentoonstelling bij het 25-jarig bestaan van het Odapark, vijf invalshoeken: blindheid, vrouw-zijn, emancipatie, vluchtelingen, vogels.

Tijdens het jubileumweekend van 15 tot 17 juni waarin Stichting Odapark haar 25-jarig bestaan viert, wordt de tentoonstelling officieel geopend op zondag. Dit is alleen genodigden. Op de dinsdag erna gaat de tentoonstelling open voor het publiek en is te zien tot en met 27 november, de gedenkdag van Oda.

Tijdens deze lange periode worden diverse kunstwerken afgewisseld in de presentatie. Daarmee is de tentoonstelling bij de opening een heel andere dan die het publiek op 27 november aantreft in Odapark.

Er verschijnt een catalogus die gepresenteerd wordt bij de finissage, de feestelijke afsluiting van de tentoonstelling op 27 november. Hierin worden de werken van alle kunstenaars beschreven, zoals deze te zien zijn gedurende ‘Weil ich ein Mädchen bin’.

Bij de opening van de tentoonstelling verschijnt een boek Ode aan Oda uitgegeven door de stichting Odapark ter ere van het 25-jarig bestaan.

Het boek bevat 25 teksten van mensen die nauw bij Odapark betrokken zijn of zijn geweest en die in hun eigen woorden verhalen wat het Odapark is voor hun. Kunstenaars, politici, bestuursleden, oprichters, vrijwilligers, mensen van Provincie en gemeente Venray.

Foto: 
Mathieu Custers (Omroep Venray)