Herdenking slachtoffers vliegtuigcrashes tijdens de Tweede Wereldoorlog

Herdenking slachtoffers vliegtuigcrashes tijdens de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden in 1943 in Castenray drie vliegtuigcrashes plaats, waarbij in totaal zestien inzittenden om het leven kwamen. Dat is dit jaar 75 jaar geleden en vormt voor Stichting Heemkundig Genootschap Castenray aanleiding om een extra herdenking te houden.

Dit gebeurt op zaterdag 30 juni. Om exact 13.00 uur wordt bij gemeenschapshuis De Wis aan de Matthiasstraat vertrokken voor een rondtocht langs alle drie de monumenten die als eerbetoon aan de slachtoffers zijn opgericht. Begeleid door oude legervoertuigen van Lucky Seventh wordt als eerste een herdenkingsceremonie gehouden bij het monument aan de Valkenberg in Klein Oirlo.

Daar crashte in de nacht van 21 op 22 juni 1943 een Handley Page Halifax II bommenwerper na te zijn beschoten door de Duitse Major Günther Radusch. De Australische Flight Sergeant Henry John Krohn en de Britse luchtschutter Pilot Officer William Gordon Leslie Brown lieten bij de crash het leven. De andere zes inzittenden werden door de Duitsers gevangen genomen.

Vervolgens vertrekt de stoet naar het monument op ’t Schoor op de grens van Castenray en Leunen. Hier stortte in de namiddag van 20 oktober 1943 een Amerikaanse B17-bommenwerper neer, na te zijn aangeschoten door Staffelkapitän Hauptmann Werner Georg Emil Lucas, die gestationeerd was op vliegveld Schiphol. Het was zijn 106e en tevens laatste luchtoverwinning. Bij deze crash kwamen van de tien bemanningsleden er acht om het leven.

In 2016 plaatsten de Castenrayse heemkundestichting en de Werkgroep Historie Leunen samen een mooi monument en organiseerden ze een indrukwekkende herdenking. Geen enkele van de 44 crashes en noodlandingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de huidige gemeente Venray plaatsvonden, telde zoveel dodelijke slachtoffers als bij ’t Schoor. Bij de 44 crashes en noodlandingen sneuvelden in totaal 56 bemanningsleden, zowel Duitsers als geallieerden.

De derde crashlocatie ligt vlakbij de Castenrayse Berg. Het monument staat bij de kruising van de Oosterbosweg met de Lollebeekweg, waar ook een veldkapelletje staat. Op het veld tegenover dit kapelletje stortte op de vroege ochtend van 30 mei 1943 een Lancaster III bommenwerper van het 44 Rhodesia Squadron neer. Het toestel was aangeschoten door de Duitse jachtvlieger Oberleutnant Manfred Meurer. Zes inzittenden verloren hierbij het leven.

Op elke crashlocatie wordt een bloemstuk gelegd, brengen basisschoolleerlingen een vlaggenhulde en dragen basisschoolleerlingen een gedicht voor. De muzikale opluistering wordt verzorgd door de doedelzakblazers Willy Willems en Nick Verstappen, terwijl Chantal Emonts op elke locatie afsluit met de Last Post.
Vanuit de derde locatie vertrekt de stoet weer naar gemeenschapshuis De Wis, waar een 45 minuten durende film vertoond wordt van de herdenkingen in 2002 en 2016.

Iedereen is van harte welkom.

Foto: 
Marion Minten (Omroep Venray)