Brandweer mag vliegen met drones bij incidenten

Brandweer mag vliegen met drones bij incidenten

Brandweer Nederland heeft vrijdag de landelijke beschikking ontvangen waarin ontheffingen zijn verleend, zodat de brandweer in heel Nederland kan vliegen met drones bij incidenten. Te denken valt aan grote branden.

Een van die ontheffingen is ook dat er mag worden gevlogen in de nacht, meldt Brandweer Nederland. De brandweer heeft zich de laatste jaren flink ingezet om dit voor elkaar te krijgen. Luchtvaartwetgeving is zeer ingewikkeld.

Het doel van de inzet van drones is om nog betere hulp te kunnen verlenen. Drones zijn voor de brandweer de ogen in de lucht. Vliegen met drones vraagt om specifieke kennis. Daarom vinden er al opleidingen plaats op het vliegveld in Twente.

De bedoeling is dat de brandweer als één landelijke vliegorganisatie gaat optreden. Dat doen ze omdat de brandweer vanuit de luchtvaartwet als één organisatie wordt gezien. Ze werken daarbij samen met politie en defensie.

Foto: 
Marion Minten (Omroep Venray)