Venrayse scholen doen mee aan E-Waste Race

Venrayse scholen doen mee aan E-Waste Race

Van 21 mei tot en met 15 juni nemen leerlingen van de basisscholen De Lier uit Merselo en De Meulebeek uit Oostrum het tegen elkaar op om zoveel mogelijk afgedankte elektrische apparaten (ook wel e-waste genoemd) in te zamelen.

Op 18 mei vindt om 10.30 uur bij Basisschool De Lier een gastles plaats die tevens de aftrap is van de race in onze gemeente. Wethouder Martijn van der Putten is hier bij aanwezig.

De E-Waste Race is een speelse competitie om huishoudelijke elektrische apparaten –alles waar een stekker aan zit of een batterij in kan- in te zamelen. De E-waste Race is leerzaam en draagt eraan bij dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen zodat er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald. Bovendien maakt de E-waste Race recyclen leuk en gemakkelijk.

Mensen kunnen hun afgedankte apparaten, zoals stijltangen, haardrogers, dvd-spelers en dergelijke, aanmelden op ewasterace.nl. Op een vooraf afgesproken tijd worden deze dan aan huis opgehaald door de scholieren. Het elektronisch afval wordt vervolgens opgehaald bij de scholen om te worden gerecycled.

Op de website wordt de score tussen de scholen bijgehouden. De scholen strijden om een schoolreisje naar de Ontdekfabriek in Eindhoven. De winnende groep gaat daar naar toe.

Behalve de scholen uit Merselo en Oostrum doen basisscholen uit de
gemeenten Peel en Maas, Horst aan de Maas en Veldhoven mee. De E-waste Race in deze regio is een initiatief van de vier gemeenten en Weee Nederland. Weee Nederland is een bedrijf dat de inzameling en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur in Nederland organiseert.

Daartoe werkt het bedrijf samen met gemeenten, producenten en importeurs van apparaten en met recyclingbedrijven.

Foto: 
Jan Albers (Omroep Venray)