Zaterdag 21 en zondag 22 april landelijke bijentelling

Zaterdag 21 en zondag 22 april landelijke bijentelling

Nederland Zoemt houdt op zaterdag 21 en zondag 22 april de eerste landelijke bijentelling. Venray zoemt ook.

Bijen bestuiven een groot deel van de landbouw- en tuinbouwgewassen, zoals fruitbomen en groenten. Ook voor veel plantensoorten in de natuur is bestuiving essentieel. Nederland kent maar liefst 360 soorten bijen.

Veel gewassen dragen pas vrucht nadat insecten het stuifmeel van de ene bloem naar de andere hebben overgebracht. Bestuivende insecten zijn bijvoorbeeld samen verantwoordelijk voor 18 tot 68% van de opbrengst van de gewassen appel, peer, aardbei en blauwe bes. Wereldwijd gaan bijen en bestuivers echter in aantallen en soorten achteruit.

In Nederland dreigt meer dan de helft van de wilde bijensoorten te verdwijnen. Dat heeft ook voor mensen grote gevolgen. 80 procent van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving.

Nederland zoemt wil helpen door het voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland te vergroten. Daarom wil zij graag weten waar bijen wonen en met hoeveel ze zijn. Immers, hoe meer we over bijen weten, hoe beter we ze kunnen helpen. Daarom houdt Nederland zoemt dit landelijk bijenonderzoek.

Meedoen is makkelijk, ook als u niet zoveel van bijen weet. Hoe? Tel op 21 of 22 april een half uur de bijen in uw tuin of op uw balkon. Doe dit op een zonnig - of in ieder geval droog - moment. Download eerst het telformulier op nederlandzoemt.nl. Loop vervolgens rustig één rondje door uw tuin en noteer alle soorten en aantallen die u ziet. De resultaten kunt u weer op de website invoeren.

U kunt de wilde bij zelf overigens óók helpen door een bijenhotel in uw tuin te plaatsen en bloemen en planten te zaaien waar bijen gek op zijn.

Foto: 
Screenshot Omroep Venray Televisie