Bronzen Waarderingspenning voor Marijke Cieraad

Bronzen Waarderingspenning voor Marijke Cieraad

Marijke Cieraad heeft zondag de Bronzen Waarderingspenning van de gemeente Venray ontvangen.

Marijke Cieraad (67) is decennialang één van de kartrekkers in de Venrayse kunstwereld. Voordat zij in 1987 als secretaris van de Stichting Venrayse Kunstkring begon, was zij jarenlang (gast)docent creatieve vakken op diverse basisscholen in Noord-Limburg, docent aan de Vrije Academie en edelsmid.

Vanaf 1987 was ze betrokken bij diverse tentoonstellingen voor hedendaagse kunst in Venray. Samen met Joop Wismans stond ze aan de wieg van het beeldenpark, de huidige Stichting Odapark. Marijke was jarenlang projectleider en mede-curator van diverse tentoonstellingen, manifestaties en het Beeldenbos in het Odapark. Dat brengt hedendaagse kunst onder de aandacht van een breed publiek.

Zo is er een educatieprogramma voor jongeren, maar ook voor volwassenen (met of zonder kennis en ervaring met kunst) en rondleidingen. En natuurlijk de tentoonstellingen die vele bezoekers uit binnen- en buitenland trekken. Marijke heeft zich hier meer dan 25 jaar vol passie voor ingezet.

Een van de hoogtepunten was de internationale manifestatie De Waan in 2002 over kunst en psychiatrie op St. Anna, in het Odapark en in de openbare ruimte in Venray. Hierdoor kreeg Venray naam in de internationale kunstwereld. Vanuit haar werk voor het Odapark was Marijke Cieraad ook lid van de Regionale Advies Commissie van de provincie Limburg en bestuurslid bij Union By Fiction.

Het college van burgemeester en wethouders wil Marijke Cieraad hiervoor bedanken en heeft haar daarom de Bronzen Waarderingspenning van de gemeente Venray toegekend. De onderscheiding werd uitgereikt door locoburgemeester Martijn van der Putten bij gelegenheid van Marijkes afscheid van het Odapark.

Foto: 
Foto Hoedemaekers