Vastelaovesfilm beloond met culturele onderscheiding

De Goltziuspenning 2018 gaat naar de makers van de succesvolle documentaire Nao ’t Zuuje. De tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan filmer Rob Hodselmans, producent Pieter Kuijpers, en initiator Lex Uiting.

Zij ontvangen een kunstwerk van de Maastrichtse beeldhouwer Appie Drielsma, en 1.000 euro om te besteden aan een cultureel project.

Voor Nao ’t Zuuje, een film over de Venlose vastelaovend, kwamen landelijk vele tienduizenden mensen naar de bioscoop. De uitzending bij VARA/BNN trok nog eens honderdduizenden kijkers. De eerste oplage van de dvd was razendsnel uitverkocht.

Er was aandacht voor de film, en daarmee voor de Limburgse cultuur, in programma’s als DWDD en Kunststof. Dit zendingswerk en de prachtige film zelf worden nu beloond met de prestigieuze Goltziuspenning.

Volgens de jury ‘verbeeldt de film de kracht van vastelaovend als een traditie die verbind.’ Dat sluit naadloos aan bij het thema van de Goltziuspenning 2018: behoud van cultureel erfgoed in Limburg.

De tweejaarlijkse onderscheiding is een initiatief van de Stichting Vrienden van het Limburgs Museum. De Goltziuspenning wordt dan ook uitgereikt in het Limburgs Museum in Venlo. De ceremonie vindt plaats op vrijdag 23 maart om 17:00 uur.

De dvd is overigens ook verkrijgbaar in Venray.