Mogelijk nieuwe acties openbaar vervoer

Mogelijk nieuwe acties openbaar vervoer

Leden van de FNV hebben het cao-eindbod van vervoersbedrijf Arriva unaniem afgewezen. FNV heeft de vervoerder in het zogenoemde Multimodaal
Vervoer een ultimatum gestuurd.

Gaat Arriva niet vóór 16 maart om 12.00 uur akkoord, dan volgen acties en stakingen in het bus- en regionale treinvervoer. Dit geldt ook voor vervoerder Keolis.De loonsverhoging die werkgevers bieden, 2% per 1 januari 2018, is te laag en ligt ver verwijderd van de gevraagde 3,5%. Werkgevers bieden nog 0,5% loonsverhoging per 1 oktober, maar dat betekent niet veel meer dan 2,1 % over heel 2018.

Daarnaast zijn werkgevers niet bereid goede afspraken te maken over werkdruk en gelijke behandeling van niet-rijdend personeel.

Pieter Beuzenberg, bestuurder FNV Streekvervoer: ‘Het eindbod van werkgevers is voor buschauffeurs, machinisten en stewards in de breedte veel te laag. Daarnaast verdient een machinist bij Arriva 10 procent minder dan bij de NS. Zij willen hetzelfde loon voor hetzelfde werk. We willen een model afspreken waarbij we binnen 5 jaar het verschil overbruggen. Langer moet het niet duren.’

Foto: 
Jan Albers (Omroep Venray)