Enorme groei voor Stichting Leergeld: Recordaantal kinderen in armoede bereikt

Enorme groei voor Stichting Leergeld: Recordaantal kinderen in armoede bereikt

In 2017 doen duizenden ouders een beroep op Stichting Leergeld voor activiteiten van hun kinderen waarvoor ze zelf de financiële middelen niet hebben. Met steun van Leergeld worden bijvoorbeeld schoolspullen, een fiets of een laptop aangeschaft.

Ruim 103.000 kinderen kunnen daardoor onbezorgd deelnemen aan activiteiten die voor hun leeftijdgenootjes heel normaal zijn. Dit aantal is een stijging van 27 procent ten opzichte van 2016.

Deze groei geldt ook voor Leergeld Venray, een van de 99 lokale Leergeld stichtingen, die in 2017 actief waren.

'Wij weten steeds meer kinderen te bereiken die onze hulp goed kunnen gebruiken. Dat is een mooi resultaat. Echter de keerzijde van de medaille is dat er nog steeds zo veel kinderen in armoede opgroeien. In Nederland leven bijna 400.000 kinderen in armoede, dat is een op de negen kinderen!

In de gemeente Venray gaat het om 1100 kinderen die in armoede leven waarvan er naar schatting tussen de 800 a 900 kinderen in de leeftijd van 4-18 jaar zijn die gebruik zouden kunnen maken van onze stichting.

Op dit moment bereiken we ruim 60% van onze doelgroep. We zijn natuurlijk heel blij dat we al zoveel kinderen kunnen helpen, maar er zijn dus ook nog genoeg ouders die ons niet weten te vinden. Denk b.v. aan ZZP’ers, agrariërs en arbeidsmigranten die bij ons minder goed in beeld zijn.’ Aldus Karlijn Versteegen, voorzitter Stichting Leergeld Venray.

‘Ouders van deze kinderen moeten elke maand opnieuw de eindjes aan elkaar knopen om rond te komen. Onder hen zijn verrassend vaak werkende, soms alleenstaande, ouders. Zij verdienen een laag inkomen doordat zij werken als ZZP-er of in een ‘lage loon’ bedrijf. Door een beroep te kunnen doen op Leergeld hebben zij alvast een zorg minder!’

Volgens Gaby van den Biggelaar, directeur van Leergeld Nederland is de stijging van 2017 mede te verklaren door de uitbreiding van Leergeld naar 16 nieuwe gemeenten. ‘Verder zien we dat vele gemeenten doen een beroep op Leergeld om de extra Klijnsma-gelden voor armoede goed te besteden.

Er ontstaan succesvolle initiatieven in samenwerking met gemeenten of bedrijven zoals een ‘schoolspullenpas’, gratis zwemles of een bijdrage voor een laptop. Ook de start van een gezamenlijk Kindpakket-loket in Friesland maakt dat steeds meer ouders ons weten te vinden.’

Afgelopen jaar heeft Stichting Leergeld Venray 515 kinderen ondersteund met onder meer de aanschaf van schoolspullen, bijvoorbeeld computer, aanschaf van een fiets, bijdrage voor schoolreis en een kleding bon om winterkleding aan te kunnen schaffen.

Op leergeldvenray.nl staat alle informatie over de stichting en of u in aanmerking komt voor een bijdrage. ‘Kinderen die opgroeien in armoede beoordelen hun leven met een veel lager cijfer dan kinderen die niet in zo’n situatie opgroeien. Door Leergeld hoeven de kinderen niet langs de kant te staan, maar kunnen ze gewoon meedoen met hun leeftijdsgenootjes.’

Foto: 
Bas Dammers