Deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse moeten fors meer betalen

Deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse moeten fors meer betalen

Stichting DE 4DAAGSE heeft het inschrijfgeld voor deelname aan de 102de Vierdaagse vastgesteld op € 80,-. Deze verhoging is meer dan hetgeen gebruikelijk was in eerdere jaren.

Voor deze verhoging zijn verschillende redenen te noemen. Ten eerste is er vanuit de organisatie de wens om het kwaliteitsniveau van de Vierdaagse voor de deelnemers op peil te houden. Daarnaast is er sprake van prijsstijgingen van leveranciers en blijven de door de overheid verplicht gestelde voorzieningen rondom het evenement jaarlijks toenemen. Het betreft hierbij bijvoorbeeld veiligheids- en verkeersmaatregelen, de plaatsing van toiletvoorzieningen en het faciliteren van verzorgingsposten inclusief inzet van het Nederlandse Rode Kruis. De groei van de te nemen maatregelen heeft tot gevolg dat steeds meer werkzaamheden gedurende het jaar dienen te worden verricht. Hoewel de organisatie in belangrijke mate uit vrijwilligers bestaat (circa 350 tijdens de Vierdaagseweek in juli), klaart Stichting DE 4DAAGSE de rest van het jaar met een team van circa 25 mensen - waarvan een groot deel nog onbezoldigd - deze klus. Daarnaast zijn er diverse andere zaken die een verhoging van het inschrijfgeld tot een noodzakelijke maatregel maken, zoals afname van sponsorinkomsten en het maken van reserveringen om de continuïteit van de Vierdaagse te waarborgen.

De 101ste Vierdaagse kenmerkte zich door de omkering van de route op de eerste dag. Tijdens de 100ste Vierdaagse in 2016 is geconcludeerd dat de aanrijtijden van de hulpdiensten niet gegarandeerd konden worden door wijzigingen in het gebied rondom de Oosterhoutsedijk. Ook de doorstroming en het verlaten van Elst bij het uiteengaan van de diverse wandelroutes in omgekeerde vorm heeft uit veiligheidsoverwegingen de voorkeur. Uit evaluaties met de betreffende gemeentes, politie en andere veiligheidsdiensten blijkt dat het omkeren van de route op de eerste dag van de Vierdaagse een succes was. Naast de hulpdiensten waren ook de wandelaars positief over het omgekeerd lopen van de eerste wandeldag. De omkering van de route op de eerste wandeldag blijft derhalve gehandhaafd.
Sinds 2012 is meedoen aan de grootste meerdaagse wandelmanifestatie ter wereld bijna 67 procent duurder geworden.
Het inschrijfgeld in de voorbije jaren (leden van de Wandelbond krijgen enkele euro's korting):
2012: 48 euro;
2013: 50 euro;
2014: 50 euro;
2015: 53,50 euro;
2016: 59 euro;
2017: 64 euro;
2018: 80 euro

Dit jaar is er in tegenstelling tot daarvoor slechts één inschrijfperiode. Dat komt onder meer doordat steeds meer wandelaars zich digitaal inschrijven.
De Vierdaagse is dit jaar van 17 tot en met 20 juli. 47.000 wandelaars mogen meedoen. De inschrijving gaat van start op 5 februari en duurt tot 23 maart middernacht.

Bron: 
4-Daagse
Foto: 
Jan Albers (Omroep Venray)