Lezing over het vliegveld Venlo in de Tweede Wereldoorlog

Lezing over het vliegveld Venlo in de Tweede Wereldoorlog

Geschied- en Oudheidkundige Kring Venray e.o. organiseert op maandag 22 januari in de zaal van Odeon in Venray een lezing. Deze wordt verzorgd door Marcel Hogenhuis en heeft als titel 'Het vliegveld Venlo in Wereldoorlog II'

De Venlose bevolking maakte in juni 1911 voor het eerst kennis met de luchtvaart. Toen was het militaire schiet- en oefenterrein etappeplaats van de grote Europese Rondvlucht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd dit terrein militair vliegveld. Na 1918 gebruikte Defensie het sporadisch voor rondvluchten en legermanoeuvres. In mei 1940 speelde het geen rol in de gevechtshandelingen.

Toch had de Luftwaffe grote plannen met het terrein. Dit kwam door de strategische ligging ten opzichte van het Roergebied en de gunstige ondergrond. In september 1940 breidden de Duitsers het vliegveldje uit tot een volwaardige basis. Het vliegveld strekte zich na voltooiing zowel over Nederlands als Duits grondgebied uit. De nieuwe Fliegerhorst Venlo speelde tijdens de oorlog een belangrijke rol bij de Nachtjagd.

Op 18 maart 1941 arriveerde de eerste eenheid die zich bezighield met de nachtjacht. De spreker zal deze avond de historie van het vliegveld de revue laten passeren.

Oppervlakkig bekeken lijken er geen raakpunten te zijn tussen de regio Venray en het Venlose oorlogsvliegveld. Wie zich echter verdiept in de rol van deze Luftwaffe-basis, komt er spoedig achter dat de Duitse nachtjagers alleen konden opereren dankzij een wijdvertakte grondorganisatie van telefoonverbindingen, zoeklichten, waarnemingsposten en radarstellingen. Vanaf juli 1943 was in het Patersklooster in Venray zelfs een zogenoemde Klein-Fluko gevestigd (Fluko = Flugwachkommando).

Als gevolg van al die inspanningen, kwam het boven Noord-Limburg tot luchtgevechten tussen Duitse nachtjagers en Britse bommenwerpers met alle gevolgen van dien: noodafworpen, vliegtuigcrashes en gestrande vliegeniers die uit handen van de bezetter moesten blijven.

De presentatie geeft een samenhangend beeld van het Venlose oorlogsvliegveld in relatie tot de Duitse activiteiten in Venray, Veulen, De Rips en het Peelgebied. De lezing begint om 19.30 uur.

Marcel Hogenhuis (Groningen, 1963) studeerde af aan de Universiteit van Amsterdam (Europese Studies) op de doctoraalscriptie ‘Fliegerhorst Venlo. De rol van vliegveld Venlo in de Duitse luchtverdediging in WO-2’. In 2008 publiceerde hij met andere historici het naslagwerk ‘Vliegvelden in oorlogstijd’en in 2009 werkte hij mee aan de bekroonde Omroep Venlo documentaire ‘Het Venlo Incident’.

Hij is voorzitter van de Venlo Academie (cultuurhistorische cursussen) en actief als zelfstandig historisch onderzoeker. Hij is getrouwd, vader van vier jonge kinderen en in het dagelijks leven werkzaam als docent geschiedenis/maatschappijleer werkzaam bij de VAVO van Gilde Opleidingen.