'Vliegtuig landt in Overloon'

'Vliegtuig landt in Overloon'

De collectie van het Oorlogsmuseum in Overloon is afgelopen nacht spectaculair uitgebreid, door de komst van een Amerikaans transportvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog.

In het holst van de nacht werd de ruim 7 meter brede vliegtuigromp vanuit Duitsland naar Nederland gebracht. Hiervoor was speciaal transport nodig, dat zoveel plaats innam, dat het vervoer alleen 's nachts was toegestaan. De vleugels waren gisteren al aangekomen.

Het vliegtuig is tijdens de oorlog onder andere ingezet geweest bij het
Rijnoffensief, voor de luchtlandingen van Operation Varsity. Daardoor konden
geallieerde troepen in maart 1945 succesvol de Rijn oversteken en zo de opmars naar Berlijn voortzetten. Uit het toestel zijn in die tijd Amerikaanse parachutisten
gesprongen.

Het museum doet nog onderzoek naar de verdere oorlogsgeschiedenis van
het vliegtuig. Tot 2008 heeft dit toestel nog gevlogen. Sindsdien is het geparkeerd geweest, eerst in Nederland en later in een militaire hangar op vliegveld Weeze.

Het kwam vanmorgen om 04.00 uur aan in Overloon. De restauratie van dit toestel is een vrijwilligersproject van het museum. De werkzaamheden gaan daarom dan ook in het museum zelf plaatsvinden, zodat het publiek kan meekijken naar de voortgang
.
Het restauratieproject zal naar verwachting een jaar gaan duren en moet ertoe leiden dat het toestel er weer helemaal uit komt te zien zoals het er in maart 1945 uitzag.

Het vliegtuig kon worden aangekocht met financiële steun van het Prins
Bernhard Cultuurfonds. Het vliegtuig is in de Britse variant bij het publiek beter bekend als een Dakota, maar de officiële benaming van deze Amerikaanse versie is Douglas C-47 Skytrain.

Dit toestel was van Nederlandse eigenaren, Rob en Esther de Man, die
aanvankelijk het toestel zelf weer luchtwaardig wilden maken. Maar door tijdgebrek
is dit er niet van gekomen, waarna zij besloten hebben tot verkoop aan het museum.

Bijgaande foto is afgelopen nacht gemaakt, na aankomst in het museum.

Zie ook de video van Albert Hendriks.

See video