De controversiële film 'The Uncertainty Has Settled' van de Limburgse filmmaker Marijn Poels heeft zijn derde award in de wacht gesleept als beste documentaire op het Independent Film Festival in Parijs.

De documentaire, die begin dit jaar in première ging tijdens het filmfestival in Berlijn won eerder dit jaar een award in Los Angeles en Berlijn. De film werd volgens de jury gekozen omdat deze aanzet tot zelfstandig denken en het verhaal als krachtig breekijzer fungeert om het debat open te breken.

De afwisselend in Berlijn en Meerlo woonachtige Poels snijdt met 'The Uncertainty Has Settled' de gevoelige discussie over klimaatverandering en energie aan. In de film bezoekt Poels vooral boeren in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt die gebukt gaan onder Europese regelgeving.

Door een falend landbouwbeleid en de miljarden subsidies voor de productie van groene stroom zijn veel boeren energieleveranciers geworden. Poels, die de film op eigen kosten heeft gemaakt, stelt kritische vragen over klimaat, wetenschap en politiek. Het tegengaan van klimaatverandering. Doen we er eigenlijk wel goed aan?

Poels toerde de afgelopen maanden door heel Europa met zijn film en bracht felle discussies in de bioscopen. Vorige maand toonde Poels zijn film ook in het Europees Parlement in Brussel. “Het is een uiterst gevoelig thema ” zegt Poels. “De filmt kent veel weerstand en bijstand tegelijk.

Er heerst verdeeldheid, niet alleen in het maatschappelijk maar ook in het wetenschappelijk debat. We zullen enorm veel gaan betalen aan CO2 reductie”. Poels vindt daarom dat er een gezond debat moet zijn. “Klimaatverandering is niet meer alleen een wetenschappelijk of een energieprobleem”, vindt Poels. “Ieders houding ten opzichte van de klimaatverandering is een stempel van politieke identiteit geworden, waarbij een gepolariseerd debat plaatsvindt dat ideologische en tribale conflicten boven praktische resultaten plaatst”.

In januari begint Poels met de opnames van de opvolger van zijn eerste film. De filmmaker plant een trilogie. Of Poels hierin ook weer de controverse opzoekt wil hij nog niet zeggen. “Het zal een film worden die weer aanzet tot zelfstandig kritisch nadenken” zegt de filmmaker.

Foto
Cinesud