Geboortecentrum VieCuri kleurt paars voor Prematuren Dag

Geboortecentrum VieCuri kleurt paars voor Prematuren Dag

Op 17 november is het wereldwijd Wereld Prematuren Dag (WPD). Op deze dag steken de Samenwerkende Organisaties voor Couveusekinderen kersverse ouders een hart onder de riem.

In de weken voorafgaand vergroten we daarnaast de bekendheid rondom vroeggeboorte. VieCuri haakt aan bij dit thema en de afdeling Neonatologie/Couveusesuites organiseert een aantal activiteiten voor ouders en neonaten die in de couveusesuites van het Geboortecentrum Noord-Limburg verblijven.

Het meest in het oog springt het paars aanlichten van het gebouw. Dit gebeurt vanaf maandag 13 november vanaf 17.00 uur tot en met zaterdag 18 november. Daarnaast komt Stichting Earlybirds® een mini fotoshoot van elke neonaat maken.
Op 17 november is er een lunchbijeenkomst en zal de lactatiekundige een interactieve bijeenkomst verzorgen.

Ook ontvangen de ouders goodiebags. Kortom ouders en neonaten worden deze dag extra in het zonnetje gezet. Het thema van 2017 is ‘Samen Zorgen’.

Eén op de tien baby’s wordt te vroeg (prematuur) geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 15.000 te vroeg geboren baby’s in Nederland. Deze baby’s liggen weken, soms maanden in het ziekenhuis en lopen een verhoogd risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Ieder jaar overlijden ongeveer 1.000 baby’s aan de gevolgen van hun vroeggeboorte.

Voor de kindjes die het wel halen, zijn de zorgen na de couveuse soms nog lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grotere kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps.

Vijftienduizend te vroeg geboren kinderen betekent duizenden gezinnen per jaar die abrupt worden geconfronteerd met een vroeggeboorte. Voor de ouders, broertjes/zusjes en hun omgeving begint een achtbaan in een voor hen onbekende wereld met onzekerheden en risico’s.

Terwijl gemiddeld 3 kinderen in een kleuterklas te vroeg zijn geboren, is het voor velen een onbekende wereld. Het is van belang om deze wereld de aandacht te geven die het nodig heeft. En daarom is het jaarlijks op 17 november Wereld Prematuren Dag.

VieCuri wil net als vele ziekenhuizen in Nederland en de wereld stil staan bij Wereld Prematuren Dag. Om die reden zullen zij het een en ander organiseren voor alle ouders en neonaten die verblijven op de afdeling Neonatologie.

Bron: 
VieCuri
Foto: 
Mathieu Custers (Omroep Venray)