Raayland College uit Venray naar finale NK Debatteren

Raayland College uit Venray naar finale NK Debatteren

Het Raayland College is door naar de finale van het NK Debatteren. Meer dan 500 scholieren op voorrondes in debat over immigratie en de rol van media in de #metoo-discussie.

Vrijdag 10 en zaterdag 11 november kwamen bijna 80 scholen in actie op voorronde 1 en voorronde 2 van het NK Debatteren voor Scholieren op gastschool Gymnasium Camphusianum in Gorinchem, waaronder het Raayland College uit Venray.

De scholierdebaters deden het fantastisch en zijn met het behalen van de 2e plek door naar de grande finale op 20 januari op de Universiteit in Utrecht. Mees, Martijn, Abel, Yvon, Sharon en Aukje maken nog steeds kans om met hun school dé debatkampioen van Nederland te worden.

Het kampioenschap wordt al sinds 1998 georganiseerd door het Nederlands Debat
Instituut en is in die twintig jaar enorm gegroeid. Het NK Scholieren is mogelijk
door steun van het ministerie Veiligheid en Justitie, Economische Zaken,
Universiteit Utrecht, het Mendelcollege in Haarlem en het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem.

De scholieren bereiden de debatstellingen vooraf voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling om de scholieren nog meer uit te dagen.

Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van 4 minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.