Speciaal programma in Venray op Coming out day 2017

Speciaal programma in Venray op Coming out day 2017

Woensdag 11 oktober hangt wethouder Martijn van der Putten de regenboogvlag uit voor Coming-outdag. Hij doet dat samen met een afgevaardigde van COC Limburg en onze twee Venrayse regenboogambassadeurs. Met het hijsen van de vlag wil de gemeente een statement maken voor acceptatie van seksuele en genderdiversiteit: je mag zijn wie je bent en je mag houden van wie je wilt. Niet alleen op Coming-outdag maar het hele jaar door.

De gemeente Venray krijgt dit jaar extra aandacht vanuit het COC Limburg tijdens de Coming out day. Er is een speciaal programma opgesteld met onder meer een expositie over transdiversiteit op het Schouwburgplein. De expositie wordt om 12:00 uur geopend door wethouder van der Putten en is tot 16:00 uur toegankelijk voor publiek. Daarnaast kunnen mensen tussen 12:00 en 15:00 uur een selfie maken met het zogenaamde COC#Selfie Hart. In de avonduren zal de fontein op het Schouwburgplein speciaal uitgelicht worden in regenboogkleuren.

Coming-outdag is een Amerikaans initiatief uit 1988 om iedereen die ‘nog in de kast zit’ aan te moedigen zich niet langer schuil te houden. Doel van de Coming-outdag is dat iedereen zichzelf kan zijn en eigen keuzes kan maken. Dat geldt ook voor ‘uit de kast komen’. Sinds 2009 wordt 11 oktober ook in Nederland georganiseerd.

Nederland behoort tot de landen in Europa die het meest positief over homoseksualiteit denken maar aandacht vragen voor acceptatie van seksuele diversiteit blijft hard nodig. Twee zoenende mannen of vrouwen in de openbare ruimte worden nog altijd als meer aanstootgevend ervaren dan een man en een vrouw die zoenen (resp. 32%, 23% en 12%). Lesbische, homoseksuele en biseksuele (lhb) personen hebben meer problemen dan heteroseksuelen op het werk.

Lhb’s hebben bijvoorbeeld vaker met intimidatie op het werk te maken en hebben vaker burn-out verschijnselen. Transgenders zijn vaker werkloos en hebben vaker een laag inkomen dan niet-transgenders. Ook in de openbare ruimte ervaren lhbt’s meer problemen. Zij voelen zich op veel plekken minder veilig en worden vaker slachtoffer van geweld dan heteroseksuelen.

Foto: 
Mathieu custers (Omroep Venray)