Muurschildering in oorlogsmuseum

Muurschildering in oorlogsmuseum

Bij het festival Schijt aan de Grens, anderhalve maand geleden, werd een grote muurschildering gemaakt. Hierin werd een aantal grote maatschappelijke problemen verwerkt. Die muur is nu te zien in het Oorlogsmuseum Overloon. Hij werd gemaakt op initiatief van schildergroep De Rake Kwasten. Maar ook spontane schilders uit het publiek werkten er aan mee. In feite is het een dubbele muurschildering, want beide kanten van de muur zijn onder handen genomen.

De hele muur is eigenlijk een portret van deze tijd. Zo zijn bijvoorbeeld grensmuren te zien, een kleurige knipoog naar de plannen van Trump. Maar je ziet ook de mensen die deze muren proberen te trotseren. En verder bootvluchtelingen die hun land verlaten, honger, armoe, tot aan oliemaatschappijen die de Noordpool en het leefgebied van de Indianen bedreigen.

De Rake Kwasten doen met dit schilderij een beroep op iedereen om de wereld te helpen verbeteren, en leefbaar te maken voor nu en volgende generaties. Hun ideaal is om samen toe te werken naar een maatschappij waarin oorlog echt alleen nog maar in een museum thuishoort. De muur blijft in het Oorlogsmuseum te zien tot en met de kerstvakantie.