Kunststofbeeld 'De opstandige man en zijn bedroefde Geest' onthuld

Kunststofbeeld 'De opstandige man en zijn bedroefde Geest' onthuld

Enkele jaren geleden werd het bronzen beeld 'De opstandige man en zijn bedroefde Geest' van zijn sokkel gestolen in de Grotestraat in Venray.

Het kunstwerk van de hand van Cees van den Bergh uit Grubbenvorst was door Aannemingsbedrijf Verhoeven in 1976 aan Venray geschonken bij gelegenheid van het veertigjarige jubileum en een jaar later geplaatst aan het begin van de Grotestraat.

Bij de herinrichting van het centrum vond het beeld een nieuwe plek op het kleine pleintje halverwege de straat, waar het dus werd ontvreemd.

Een ander origineel en de kopie stonden van 17 maart tot 31 maart 2014 tentoongesteld in de publiekshal van het gemeentehuis.

Toen bleek dat er een tweede exemplaar bestond, ging de gemeente Venray op zoek naar mogelijkheden om daar een kopie van te laten maken. Ze kwam terecht bij de Venrayse Stichting Kruisen en Kapellen, die de kennis en de tijd had om een afgietsel in kunststof te vervaardigen.

De kopie verhuisde in april 2014 naar de sokkel in de Grotestraat en het tweede exemplaar gaat weer terug naar de eigenaar. Met een omweg is op deze manier een kunstwerk toch nog voor Venray behouden gebleven.

Dinsdag 12 september 2017 is van het beeld een kunststofbeeld onthuld. Deze is 'hufterproof'. Deze is vervaardigd en geplaatst door de Venrayse Stichting Kruisen en Kapellen.

Foto: 
Ad van Zwol (Omroep Venray)