Haanburgers binnenkort te koop in de winkel

Haanburgers binnenkort te koop in de winkel

Bij de nieuwe stal van Kipster in Oirlo worden deze week de eerste van de 24 duizend hanen die in de stal leven, naar de slacht getransporteerd.

Zij hebben dan een leeftijd van zestien weken en volgens planning liggen de haanburgers vanaf eind oktober in de vriesvakken van de supermarkt. Het bedrijf heeft een overeenkomst gesloten met die supermarkt voor een periode van vijf jaar.
Ook de eieren van de kippen uit deze milieuvriendelijke stal worden binnenkort in die winkel verkocht. Helaas heeft die geen vestiging in de gemeente Venray.

Je kon jaren geleden pas bij een leeftijd van tien weken bekijken of je met een haan of een kip te maken had. Daarna is een manier ontwikkeld om dat al bij eendagskuikens te zien.
Haantjes werden in het verleden als niet economisch nuttig beschouwd en vernietigd. Elk jaar worden in Europa ruim 300 miljoen eendagshaantjes vergast en gedeeltelijk verwerkt als diervoer.

Omdat het in principe goed vlees is hebben de oprichters van Kipster het vernietigen van de haantjes nooit begrepen en zijn daarom dit project gestart.
Dat is het uitgangspunt voor het project Kipster, want waarom weggooien als je er nog iets goeds van kunt maken.
Deze opzet van Kipster is niet nieuw want vroeger was het eten van hanen de gewoonste zaak van de wereld. Haantjes gelden van oudsher als een delicatesse. Hun vlees smaakt anders dan het vlees van vleeskuikens. Omdat ze langzamer groeien en meer spieren hebben dan vleeskuikens, heeft hun vlees een stevigere bite.
De bereidingstijd is nogal secuur want als je het iets te lang verwarmt wordt het vlees taai.
Daarom is bewust gekozen voor de burger omdat die makkelijker te bereiden is.

Het publiek kan terecht op open dagen: vrijdag 15 september vanaf 15:30 tot 21:00 en zaterdag 16 september vanaf 10:00 tot 17:00.
Het bedrijf is gevestigd op het Wusterveld aan de Wusterweg 9 in Oirlo.

Zie ook: https://www.omroepvenray.nl/nieuws/2017/09/07/kipster-oirlo-opent-vrijda...

Foto: 
Kipster