Burgemeester gemeente Boxmeer roept inwoners op tot melden van georganiseerde criminaliteit

Burgemeester gemeente Boxmeer roept inwoners op tot melden van georganiseerde criminaliteit

Burgemeester Karel van Soest van de gemeente Boxmeer heeft via een brief inwoners in zijn gemeente opgeroepen tot het melden van 'georganiseerde criminaliteit'. Hij doet dit onder het motto: 'Je bent een held, als je meldt!'

"Georganiseerde criminaliteit lijkt ver van ons bed, maar is soms toch dichterbij dan u denkt. Zoals bijvoorbeeld een hennepkwekerij in uw wijk, een xtc-lab in een leegstaande loods, een buurman die in een dure auto rijdt, terwijl u weet dat hij geen baan heeft, of een ondernemer of bestuurder die wordt bedreigd.
Vaak gaat het om criminaliteit die niet meteen zichtbaar is. Bijvoorbeeld omdat het achter gesloten deuren gebeurt of onder de dekmantel van een schijnbaar legale organisatie. We noemen deze vormen 'ondermijnende criminaliteit', omdat ze bestaande maatschappelijke structuren ondermijnen, omdat ze onze waarden en normen aantasten en onze veiligheid bedreigen. Dat raakt ook u als inwoner" aldus burgemeester Van Soest.

Door nauwe samenwerking worden deze vormen van ondermijnende criminaliteit aangepakt. Dat gebeurt niet alleen samen met de politie en het Openbaar Ministerie, maar bijvoorbeeld ook met de belastingdienst, woningcorporaties en de buurgemeenten.

Drugscriminaliteit is de meest bekende vorm van ondermijnende criminaliteit. In zogenaamde 'drugspanden' is vaak sprake van een gevaarlijke situatie. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor buren en omwonenden. Vaak wordt illegaal stroom afgetapt, waardoor brandgevaar ontstaat. Maar liefst één op de vijf woningbranden ontstaat door hennepteelt. Verder zorgen drugspanden vaak voor overlast door lekkages, risico’s voor de volksgezondheid, stankoverlast en stroomstoringen.

Ziet, hoort of ruikt u iets waarvan u denkt dat het niet pluis is? Aarzel dan niet en maak er melding van. Wees opmerkzaam en alert, zeker als u werkzaam bent in een branche die extra risico’s loopt, zoals de horeca, makelaardij, autohandel of agrarische sector.

Meldingen kunnen worden doorgegeven bij de politie via telefoonnummer 0900-8844. Bij Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000. Via www.boxmeer.nl/melding. Uw informatie wordt strikt vertrouwelijk behandeld.

Foto: 
Omroep Venray