Vincent van Gogh start uniek behandeltraject

Vincent van Gogh start uniek behandeltraject

Vincent van Gogh is met een uniek behandeltraject gestart voor mensen met een verslavingsstoornis en/of een persoonlijkheidsstoornis. Bij een persoonlijkheidsstoornis zijn bepaalde persoonlijkheidstrekken zo sterk aanwezig, dat het je niet meer lukt om je aan te passen. Mensen met een persoonlijkheidsstoornis hebben het daardoor lastig in contact met anderen. Ze lopen vaak vast op verschillende terreinen van hun leven: thuis, op school, op het werk en in hun sociale leven.

Sommige mensen zijn in het verleden herhaaldelijk behandeld, maar vallen steeds weer terug in probleemgedrag. Vincent van Gogh heeft voor deze doelgroep nu een intensieve combinatiebehandeling vanuit de zorgprogramma’s Verslavingsstoornissen en Persoonlijkheidsstoornissen.

De nieuwe behandeling, die vooralsnog alleen in Roermond wordt aangeboden, bestaat uit meerdere malen per week groepsschematherapie. Schematherapie is een bewezen effectieve manier om persoonlijkheidsstoornissen te genezen. In deze therapie leren cliënten zich bewust te worden van hun starre patronen. Patronen die vaak ontstaan zijn in de jeugd, bijvoorbeeld door emotionele verwaarlozing of fysieke mishandeling.

Bij gebeurtenissen als deze ontwikkelen mensen een overlevingsstijl om hiermee om te gaan. Op latere leeftijd zorgt deze overlevingsstijl juist voor grote problemen.
Met deze nieuwe behandeling wordt zicht gegeven op die gebeurtenissen in hun jeugd en op de rol van middelengebruik in dit proces. Vaak is alcohol- of drugsgebruik ook een overlevingsstrategie of een middel om heftige emoties te dempen.

Tevens ligt de focus op het ontwikkelen van gezonde reacties. In de therapie gebeurt dit niet alleen door over dingen te praten, maar ook door de inzet van veel ervaringsgerichte oefeningen onder begeleiding van een dramatherapeut.

De nieuwe behandeling is zo uniek in Nederland dat Vincent van Gogh met de Verslavingszorg Noord-Nederland aan het bekijken is of er een gezamenlijk onderzoeksproject gestart kan worden naar de wetenschappelijke effectiviteit van de behandeling.

Bron: 
Vincent van Gogh