Provinciale Erepenning voor Regiment Limburgse Jagers

Provinciale Erepenning voor Regiment Limburgse Jagers

Gouverneur Theo Bovens heeft dinsdag de Provinciale Erepenning uitgereikt aan het Regiment Limburgse Jagers tijdens de opening van de historische verzameling van het regiment in de Generaal-Majoor de Ruyter van Steveninck Kazerne in Oirschot.

Gedeputeerde Staten van Limburg besloten de erepenning aan het Regiment Limburgse Jagers toe te kennen uit waardering voor hun eeuwenlange trouwe verbondenheid met Limburg en daarmee met de Limburgers.

Het Regiment Limburgse Jagers is een infanterieonderdeel van Defensie dat al meer dan 200 jaar een actieve rol in het Nederlandse leger speelt. In steeds veranderende omstandigheden hebben de Limburgse Jagers de tradities van een van de oudste regimenten van de Koninklijke Landmacht hoog weten te houden en uitgedragen.

Het Regiment voelde en voelt zich van oudsher sterk verbonden met Limburg. En dat niet alleen omdat het regiment veelal Limburg als standplaats had. Het regiment is steeds aanwezig bij beëdigingen, tijdens de Limburgse Veteranendag, tijdens Memorial Day en de herdenkingen in onder meer Roermond en Haelen.

Ook de beëdigingen van nieuwe bataljons vinden ceremonieel in Limburg plaats. De verbondenheid met Limburg komt verder tot uitdrukking in het regimentsembleem (jachthoorn uit het voormalige graafschap Horn en het eikenblad, ontleend aan het Limburgse volkslied). Ook de tekst op de baretgesp "Regi Limburgiae Juventus", de weerbare jeugd van Limburg voor de Koning, onderstreept de hechte band met Limburg.

Met de toekenning van de Provinciale Erepenning wordt de band met Limburg en de Limburgers, hun ambassadeurschap van en voor Limburg bekrachtigd.

Foto: 
Marion Minten (Omroep Venray)