De LLTB opent jacht op hennep

De LLTB opent jacht op hennep

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) opent de jacht op hennep. De LLTB doet dit met behulp van drones met ultra HD-camera’s. Deze voor Nederland unieke aanpak komt voort uit het zeer succesvolle anti-hennepproject dat al jarenlang in Limburg actief is.

Hierin werken de LLTB, politie, Openbaar Ministerie en andere partijen samen om de overlast van hennepteelt in het buitengebied terug te dringen. De overlast van hennepteelt in het buitengebied is dermate teruggedrongen, dat de politie heeft besloten geen hennepvluchten meer uit te voeren in Limburg.

“Dit is voor ons de reden om de handschoen op te pakken en zelf vanuit de lucht controles uit te voeren”, zegt LLTB-voorzitter Léon Faassen. “We zijn heel content met de resultaten die we de afgelopen jaren samen met de politie en andere partners hebben bereikt, maar voor ons is het nog niet klaar. We willen alle akkers hennepvrij en daar gaan we samen met onze leden voor zorgen.” Hennep die door de LLTB of leden wordt gevonden, wordt in overleg met de politie verwijderd en vernietigd.

De LLTB investeert al heel lang in een veiliger buitengebied en blijft dit doen. Faassen: “Het gaat niet alleen om de beschikbaarheid van personeel. Op korte termijn investeren we bijvoorbeeld ook in de aanschaf van een drone met ultra HD-camera.”

De LLTB roept leden op die zelf één of meerdere drones hebben zich te melden bij de belangenorganisatie voor Limburgse boeren en tuinders. “Met één drone wordt het een lange zoektocht, want we hebben naar verwachting ruim 500 percelen te controleren”, zegt Faassen. “Maar vele drones maken licht werk, zullen we maar zeggen. Samen kunnen we blijven zorgen voor een veiliger buitengebied, zonder hennep tussen de maïs. Dit is iets waar we ons ten volle voor blijven inzetten.”