Venray zet in op ‘informele speelplekken’

Venray zet in op ‘informele speelplekken’

Voldoende aanbod van speelplekken tegen lagere jaarlijkse kosten. Dat is de kern van het speelruimteplan voor de komende tien jaar, getiteld ‘Spelen en bewegen in Venray’. Dat kan door speeltoestellen te concentreren op een aantal grotere, centraal gelegen plekken en kleinere speelplekken te veranderen in zogeheten informele speelplekken. Zo’n informele speelplek heeft niet veel voorzieningen en vraagt minder onderhoud.

Verspreid over de gemeente Venray staan nu op 147 plekken 1164 sport- en speltoestellen in verschillende soorten en maten. Om die allemaal te onderhouden en te vervangen is elk jaar ruim € 350.000,- nodig. Dat is veel meer dan het budget van € 50.000,- dat jaarlijks beschikbaar is. Bovendien daalt de komende jaren het aantal kinderen. Die daling is al begonnen bij de kleintjes (0-5 jaar) en zet zich door naar de oudere kinderen. Met de nieuwe aanpak denkt de gemeente tien procent van de huidige toestellen te kunnen weghalen.

De informele speelplekken worden zo ingericht dat ze de fantasie van kinderen prikkelen en ontmoeting stimuleren. Dat heeft volgens het speelruimteplan positieve effecten op de ontwikkeling van kinderen en op de sociale cohesie in de buurt. Ook is er aandacht voor de veiligheid, de toegankelijkheid voor mensen met een beperking en de hygiëne.

De gemeente wil het speelruimteplan in overleg met de dorps- en wijkraden uitwerken. Elk jaar komen drie wijken of dorpen aan de beurt. De gemeenteraad bespreekt het speelruimteplan 2017-2026 in de vergadering van juni.

Foto: 
Bas Dammers (Omroep Venray)

Reacties

Knap dat ze bij de gemeente venray weten dat de aankomende jaren het aantal kinderen afneemt......