Celstraf voor Venraynaar die hielp in drugslab

Celstraf voor Venraynaar die hielp in drugslab

Een 30-jarige man uit Venray moet drie maanden de cel in voor zijn betrokkenheid bij een groot drugslab in een boerderij in het Brabantse Stevensbeek. Ook een man uit Overloon verdwijnt enige tijd achter de tralies.

Dat oordeelde de rechtbank van Den Bosch donderdag. De veroordelingen maken onderdeel uit van een grootschalig onderzoek naar drugscriminaliteit.

In oktober 2015 trof de politie in een loods naast een woning in Stevensbeek een drugslaboratorium aan. De rechtbank veroordeelde de 55-jarige eigenaar tot twaalf maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. Hij wist volgens de rechtbank dat hij zijn ruimte aan drugscriminelen verhuurde. Daarnaast toonde de man de politie een valse huurovereenkomst, om zichzelf en zijn mede-verdachten vrij te pleiten.

Een 46-jarige man uit Tegelen, die als hoofdverdachte wordt gezien en regie had over het lab, kreeg de hoogste celstraf. Hij moet zes jaar de gevangenis in. Volgens justitie was hij in bezit van vuurwapens, munitie en speciaal geprepareerde telefoons die crimineel mobiel verkeer mogelijk maakte. Zijn kompaan, een 32-jarige Venlonaar, werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Beide mannen hielden zich zeker twee jaar onafgebroken bezig met de productie en handel van harddrugs.

Een man van 46 jaar uit Overloon verdwijnt daarnaast drie jaar achter slot en grendel. Hij had volgens de rechtbank een actieve rol in het productieproces van het lab. Bovendien vond de politie bij deze man harddrugs, wapens en jammers en zou hij zo’n 14.000 euro hebben witgewassen.

Daarnaast is er belastend bewijs tegen een 30-jarige Venraynaar. Hij zou eveneens hebben deelgenomen aan het productieproces en hebben geholpen bij de inrichting van het xtc-lab. Hij krijgt een celstraf van zes maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Een zesde verdachte, een 24-jarige man uit Rotterdam, moet twaalf maanden de cel in.

De verdachten kunnen in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank.

Foto: 
Mathieu Custers (Omroep Venray)