Venrayse basisscholen trekken aan de bel

Venrayse basisscholen trekken aan de bel

Leerlingen van De Keg uit Venray en De Meent uit Leunen laten woensdag 22 maart van zich horen in het kader van de jaarlijks terugkerende actie 'Wij trekken aan de bel'. Met één minuut herrie vragen ze aandacht voor 22,5 miljoen leeftijdgenoten met een handicap op de armste plekken van de wereld die nu niet naar school kunnen.

In ontwikkelingslanden hebben 65 miljoen kinderen in de schoolleeftijd een handicap. De helft van hen volgt geen onderwijs. In de armste landen gaat slechts 1 op de 10 kinderen met een beperking naar school. De 'herrieschoppers' roepen beleidsmakers en anderen met invloed op om hier iets aan te doen.

'Wij trekken aan de bel', een initiatief van het Liliane Fonds, is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot een internationaal evenement. In Nederland komen kinderen op bijna 600 scholen in actie. In Afrika, Azië en Latijns-Amerika zijn dit er bij elkaar meer dan 180.000 op 500 scholen. Ook bekende Nederlanders en wethouders zetten zich in op 22 maart. In Limburg zijn dit onder meer Ger van Rensch en Richard Verheul. Elders in Nederland versterken onder meer Jan Slagter, Marlou van Rhijn, Esther Vergeer, Minke Booij, Jaap Jongbloed en Jetta Klijnsma de kinderen op een school.

Een van de scholen die meedoet aan de actie is de Daltonschool in Honselersdijk bij Den Haag. Daar biedt het Liliane Fonds aan Tweede Kamerleden van verschillende partijen een petitie en een rapport aan. Beide dragen dezelfde boodschap uit: “Help wereldwijd ook elk kind met een handicap naar school en laat kinderen mét en zónder handicap samen leren.” Hoofdconclusie is dat onderwijs een belangrijk instrument is om de vicieuze cirkel van armoede en handicap te doorbreken. Met dit voor ogen doet het Liliane Fonds in het rapport aanbevelingen aan de toekomstige regering. Meerdere organisaties is Nederland ondersteunen de petitie en het rapport van het Liliane Fonds.

Foto: 
Liliane Fonds