Oorlogsmuseum verduurzaamt: ruim 1700 zonnepanelen op dak

Oorlogsmuseum verduurzaamt: ruim 1700 zonnepanelen op dak

Het Oorlogsmuseum Overloon zet een belangrijke stap in haar verduurzaming. Het gaat zonne-energie opwekken op het dak van de grote museumhal.

In totaal komen er 1728 panelen op het museum te liggen. De bouw begint 1 juni aanstaande en de installatie wordt in juli in gebruik genomen. Het initiatief mocht al een tijd geleden op grote bijval rekenen van het gehele museumbestuur. Maar omdat het museum ook een SDE+ subsidie heeft gekregen, kon vorige week het contract met leverancier Tijssens Elektrotechniek worden getekend.

Met de nieuwe zonnepanelen-installatie kan het museum tweederde van haar stroombehoefte invullen. De rest haalt het museum voorlopig nog uit grijze stroom. Echter, door sloop van het oude documentatiecentrum in 2018 en het geleidelijk overschakelen op LED-verlichting gaat het stroomverbruik van het museum de komende jaren omlaag.

De grootste voorstander in het museumbestuur was secretaris Pepijn Oomen. Oomen zit voor GroenLinks in de gemeenteraad van Nijmegen. Hij werkte ooit als weekendsuppoost in het museum en is sinds 2009 lid van het museumbestuur. Daarnaast werkte de gemeente Boxmeer mee om deze investering mogelijk te maken.

Overigens blijft ook na de bouw van deze installatie nog een groot deel van het dak leeg. Die ruimte is beschikbaar voor een energiecollectief in Overloon dat particulieren van groene stroom wil gaan voorzien.

Foto: 
Ondertekening koopcontract zonnepanelen. Van links naar rechts: Pepijn Oomen, secretaris museumbestuur, Maikel van Lierop, leverancier Tijssens Elektrotechniek BV en Generaal-majoor Lex Besselink, voorzitter museumbestuur