De Bongerd strijdt om winst in regiofinale Verkeersquiz Noord-Limburg

De Bongerd strijdt om winst in regiofinale Verkeersquiz Noord-Limburg

Basisschool De Bongerd uit Venray doet op woensdag 29 maart een gooi naar de winst in de regiofinale van de Verkeersquiz Noord-Limburg. De Bongerd won de gemeentelijke voorronde, die voor het derde jaar op rij in een online opzet werd gespeeld.

Het verkeer wordt steeds drukker en kennis van verkeersregels is harder nodig dan ooit. Verkeersongevallen met lopende en fietsende kinderen gebeuren voor ruim 90% binnen de bebouwde kom op minder dan een kilometer van huis. Daarom organiseert Veilig Verkeer Nederland district Limburg in navolging van de succesvolle eerste negen edities dit jaar voor de tiende keer deze regiofinale in Noord-Limburg.

Met de verkeersquiz worden kinderen voorbereid op deelname in het verkeer. Het is tevens een duidelijke graadmeter van het kennisniveau van de leerlingen. Maar minstens even belangrijk is dat door de inzet van een quiz, ‘verkeer’ voor kinderen interessant wordt. De quiz fungeert daardoor als middel om de kinderen te motiveren goed de regels te kennen en te kunnen toepassen in reële situaties.

Voor het derde jaar werden de voorrondes van deze quiz in een online opzet gespeeld. Leerlingen van groep 7 en/of 8 spelen hierbij de voorronde van de verkeersquiz in hun eigen klas. Aan de lokale voorronde hebben 36 schoolklassen van 27 scholen meegedaan, dit zijn in totaal 981 leerlingen. Dit leverde vijf finalisten op. Naast De Bongerd uit Venray nemen ook de basisscholen Bosdael uit Beesel, De Brink en De Doolgaard uit Horst en 't Palet uit Venlo deel tijdens de regiofinale op woensdag 29 maart in De Witte Hoeve in Venray.

Wethouders, verkeerscoördinatoren en politie zijn die woensdagochtend wanneer mogelijk aanwezig. Zij ondersteunen de scholen en hebben zitting in de jury. De quiz bestaat uit 30 vragen, die betrekking hebben op verkeerssituaties, verkeersborden en algemene vragen over verkeer en verkeersregels. Nieuw dit jaar is het gebruik van stemkastjes, die iedere ronde worden gebruikt.

De winnende school wint de beker én een plaats in de Limburgse finale op 15 juni 2017.

Foto: 
Mathieu Custers (Omroep Venray)