CDA verdringt VVD als grootste partij in kerkdorpen

CDA verdringt VVD als grootste partij in kerkdorpen

Het CDA heeft voormalig regeringspartij VVD in vrijwel alle Venrayse kerkdorpen verdrongen als grootste partij.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 bleek de VVD in alle dertien kerkdorpen de grootste. Nu is dat beeld 180 graden gedraaid en behoudt de partij van frontman Mark Rutte de hegemonie in slechts drie dorpen: Oostrum, Leunen en Smakt.

Het CDA, dat haar zeteltal landelijk met zes zag toenemen, bleek ook in Venray en de omliggende dorpen populairder dan vier jaar geleden. Waar de christendemocraten in Blitterswijck, Wanssum en Geijsteren de VVD maar nipt passeerden, was dat in de resterende zeven dorpen wel anders. In Ysselsteyn haalde het CDA 557 stemmen, tegenover 312 voor de VVD. In Castenray speelde het CDA het zelfs klaar meer dan dubbel zoveel stemmen in de wacht te slepen dan hun liberale concurrent. Die verdubbeling werd in Vredepeel, Heide en Veulen eveneens bijna gehaald.

Foto: 
Bas Dammers (Omroep Venray)