Zo gebruik je de parkeerschijf op de juiste manier

Zo gebruik je de parkeerschijf op de juiste manier

Vanaf medio oktober vorig jaar geldt op veel plekken in het centrum van Venray de blauwe zone. Dit betekent dat je hier gratis maar mét parkeerschijf twee uur kunt parkeren. Maar kennen we de juiste regels wel?

Volgens het gemeentebestuur schort het daar nog wel eens aan. PvdA-fractievoorzitter Henk Bisschops gaf toe dat ook hij vooraf niet op de hoogte was van het correcte gebruik. En met hem waarschijnlijk meerdere, zo stelt hij. Daarom pleitte de oppositiepartij woensdag voor actieve informatievoorziening aan bezoekers van het Venrayse centrum.

Maar hoe zit het nu? Bij het instellen mag het tijdstip van aankomst naar boven worden afgerond op het eerstvolgende halve of hele uur. Dit houdt in dat wanneer je je auto om 9.05 op een parkeerplaats in de blauwe zone parkeert, je je blauwe schijf op 9.30 uur legt. En kom je om 9.40 uur aan, dan draai je de parkeerschijf naar 10.00 uur. Dit is wettelijk zo geregeld. Om precies te zijn in artikel 25 lid 3 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990. Daarnaast is het prettig voor de bezoeker, want daarmee vergroot je meteen je toegestane parkeertijd.

Wanneer je je aan deze regel houdt, vermijd je de kans op een bekeuring. Houd daarnaast rekening met de tijdstippen waarop de blauwe zone van kracht is. Parkeer je je wagen bijvoorbeeld om 6.00 in de ochtend en stel je hier je parkeerschijf op in, dan is het zomaar mogelijk dat je een boete ontvangt wanneer boa’s dit om 9.00 uur controleren. De maximale parkeertijd van twee uur is immers overschreden. Het is in deze situatie dan ook toegestaan je schijf op de starttijd van de blauwe zone te zetten.

De blauwe zone geldt van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Op zondagen hoeft je geen parkeerschijf te plaatsen.

Foto: 
Bas Dammers (Omroep Venray)

Reacties

inVENtief pleit al vele jaren voor een vriendelijker consument- en ondernemersgericht parkeerbeleid. En dat is deze raadsperiode gelukt! Vriendelijkere tarieven EN 2 uur gratis parkeren op diverse lokaties en de handhavers zouden soepel omgaan met de overschrijdingstijd van maximaal 30 min. Iedereen blij, toch? Niets is minder waar. Tijdens de laatste commissievergadering Wonen en Besturen lag er een prima evaluatie van het parkeerbeleid van wethouder Busser. Nota bene Samenwerking Venray, de partij van wethouder Busser, dreigde met een motie voor de eerstvolgende raadsvergadering om de overschrijdingstijd te beperken tot 10 min. Zoals vaker, schaarde de VVD (de ondernemerspartij!) zich direct achter dit idee. Hoewel een raadscommissie helemaal niet over moties gaat zwichtte wethouder Busser snel voor deze dreigementen. De overschrijdingstijd wordt nu 10 minuten. inVENtief hoopt en verwacht dat de handhavers desalniettemin voor een soepele klantvriendelijke benadering blijven staan.