Te weinig geweldslachtoffers doen beroep op schadefonds

Te weinig geweldslachtoffers doen beroep op schadefonds

Woensdag 22 februari is het de Europese Dag van het Slachtoffer. Op deze dag wordt jaarlijks stilgestaan bij slachtoffers, ook in Limburg. Speciaal om de duizenden slachtoffers van geweldsmisdrijven op jaarbasis te helpen is er het Schadefonds Geweldsmisdrijven, een uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid.

Door de financiële tegemoetkoming van het Schadefonds voelen slachtoffers zich vaak erkend én zij ervaren het als emotionele steun. Alleen doet slechts 1 op de 3 slachtoffers in Nederland een beroep op het Schadefonds, omdat zij niet weten van het bestaan. Daarom wordt op de Europese Dag van het Slachtoffer aandacht gevraagd voor het Schadefonds.

Het Schadefonds is er voor slachtoffers en nabestaanden van allerlei vormen van opzettelijke geweldsmisdrijven. Of het nu gaat om seksueel geweld, diefstal met geweld, bedreiging met een wapen, mishandeling of stalking. Ook als er geen dader is aangehouden of veroordeeld, kan het Schadefonds een financiële tegemoetkoming geven. Belangrijk is dan wel dat kan worden aangetoond wat er is gebeurd. Uit onderzoek blijkt dat slachtoffers door de combinatie van een luisterend oor en de financiële tegemoetkoming de traumatische ervaring eerder en beter kunnen verwerken.

Foto: 
Mathieu Custers (Omroep Venray)