Limburg: inzetten op behoud toeristische koppositie

Limburg: inzetten op behoud toeristische koppositie

Limburg is al tientallen jaren een toeristische topprovincie. Met 13,6 miljoen overnachtingen bekleedt onze provincie een derde plaats voor wat betreft het aantal overnachtingen. Als Maastricht en Valkenburg worden samengeteld tot één stad, heeft alleen Amsterdam nog meer overnachtingen. De toeristische markt groeit nog steeds, al komen andere provincies dichterbij. Dat is één van de belangrijkste conclusies uit een periodieke rapportage.

Op verzoek van de provincie Limburg is de ontwikkeling van het toerisme in de periode 2008-2015 onderzocht. De resultaten vormen een opmaat naar de ontwikkeling en uitwerking van het toeristisch beleid 2016-2019.

Met ruim zeven miljoen overnachtingen heeft Limburg de meeste overnachtingen in de sector vakantieparken. Wat betreft hotelovernachtingen hoeft onze provincie alleen Noord-Holland met Schiphol en Amsterdam en Zuid-Holland voor te laten gaan. Met 13,6 miljoen overnachtingen pakt Limburg een marktaandeel van 10%. Dat aandeel groeit nog steeds, vooral omdat de provincie Limburg meer bezoekers uit Duitsland en België ontvangt. Wat de bestedingen in de toeristische sector betreft: die groeiden tussen 2008-2015 - ondanks de stevige recessie - met 4% tot € 3,9 miljard euro. Daarnaast gaven Vlaamse dagtoeristen nog bijna een half miljard euro in Limburg uit.

“We staan aan kop”, zegt gedeputeerde van Toerisme Eric Geurts. “Toch kunnen we niet tevreden achterover leunen. Om ons image vast te houden moeten we blijven investeren in ons kwaliteitsniveau. Dat vergt ook een sterk toeristisch ondernemerschap, waar we als provincie de komende jaren op inzetten. We streven ernaar de sector toekomstvast te maken.''

Het trendonderzoek maakt duidelijk dat er in Limburg veel kansen liggen om het toerisme een positieve impuls te geven. Bijvoorbeeld door het buitenlands dagbezoek te stimuleren langer te blijven dan één dag, zodat de bestedingen nog verder groeien. Gedeputeerde Geurts: “Limburg is een populaire bestemming voor mensen die erop uit willen met een groep familieleden, vrienden of collega’s. Daarnaast waarderen toeristen die van gastronomie en luxe houden ons zeer. Mensen komen hier om te ontspannen, lekker te eten, te wandelen en om te shoppen, bijvoorbeeld in het Designer Outlet Centrum in Roermond. Ook de vele evenementen zijn een trekker. Dat maakt ons het jaar rond aantrekkelijk. Juist nu moeten we blijven investeren in de kwaliteit van al dat moois dat we hebben.”

Foto: 
Provincie Limburg