Stichting Natuurcollectief Limburg opgericht

Stichting Natuurcollectief Limburg opgericht

Stichting Natuurcollectief Limburg is vrijdag opgericht door Gé Peterink en Frederike Scholten van Aschat, twee particuliere natuurbeheerders.

Peterink heeft een natuurgebied en een natuurbegraafplaats op landgoed Weverslo in Heide. Natuurcollectief Limburg werkt nauw samen met de Stichting Natuurcollectief Brabant, waarvan Frederike Scholten van Aschat voorzitter is.

Aanleiding voor de oprichting is de beslissing van de gezamenlijke provincies dat kleinere beheerders (<75 ha) voortaan collectief een aanvraag voor een beheervergoeding in het kader van de Subsidieregeling Natuur en Landschap (SNL) moeten doen, waarbij certificering verplicht wordt gesteld.

De initiatiefnemers willen de particuliere beheerders en de provincie de komende jaren ondersteunen bij de ontwikkeling naar collectieve aanvragen. Eigenaren moeten een beheervergoeding kunnen aanvragen via het collectief.

Provincies willen weten wie de particulieren zijn, maar ook de kosten in de hand houden. Iedereen heeft er belang bij dat het geld niet in het proces van de aanvraag gaat zitten, maar besteed kan worden in en aan de natuur. Eigenaren die zelf verantwoordelijk willen zijn voor hun beheer kunnen en willen dat ook laten zien. De initiatiefnemers zijn twee van de vele eigenaren in Limburg en Noord-Brabant. Dat is de reden dat zij ook gekozen hebben voor een individueel certificaat via de stichting Part-Ner.

Ze werken nauw samen met het Limburgs en Brabants Particulier Grondbezit en met Natuurrijk Limburg. Peterink en Scholten van Aschat hebben de ambitie om particuliere natuurbeheerders bij elkaar te brengen om gezamenlijk de belangen te kunnen behartigen bij het aanvragen van de subsidie natuurbeheer.

Ze willen graag één gezamenlijk geluid laten horen.

Foto: 
Wil Husken