Indrukwekkende onthulling monument voor oorlogsslachtoffers

Indrukwekkende onthulling monument voor oorlogsslachtoffers

Op de grens van Casteray en Leunen bij de kruising Horsterweg / Overbroekseweg / Beemdweg / Hoogriebroekseweg vond zaterdag 24 september 2016 de onthulling plaats van een monument ter nagedachtenis aan acht Amerikaanse slachtoffers. Een B17-bommenwerper explodeerde op 20 oktober 1943 boven dit gebied. Slechts twee inzittenden overleefden de explosie.

De onthulling van het monument was een sfeervolle - soms emotionele - ceremonie waarbij enkele nabestaanden van drie slachtoffers uit de Verenigde Staten, de Amerikaanse ambassadeur uit Den Haag, burgemeester Hans Gilissen, en enkele andere Venrayse en Limburgse politici aanwezig waren.

Jan Srijbos, voorzitter van Stichting Heemkundig Genootschap Castenray, leidde de ceremonie. De harmonie St. Catharina Leunen-Veulen-Heide en zangeres Auke Classens zorgden voor de muzikale begeleiding. Onder de tonen van de mars 'Stars and Stripes' werd de Amerikaanse vlag gehesen en de ceremonie werd afgesloten met The Star Spangled Banner, het Amerikaanse volkslied, gezongen door Auke Classens.

Foto: 
Liesbeth Lucassen (Omroep Venray)